SÜNNIPÄEVA JUHTKIRI: Neljas Dimensioon võlgneb kõik oma kollektiivile

Published On: January 21, 2018By

Kaks aastat on möödunud päevast, kui ajakirjandustudengite väljaanne Neljas Dimensioon alustas oma tegevusega. Toimetus oli ja on tänaseni iseseisev ja mitte keegi ei dikteeri meie sisu. Väljaande senise olemasolu on taganud vabade kirjutajate, toimetajate ja fotograafide kirega panustamine. Samal ajal trotsitakse võimalust teenida raha reklaambännerite ja sisuturundusega.

Ajakirjandus on eriala, mida õpivad olemuselt loomingulised inimesed. Tudengid tulevad ajakirjandusse lootuses luua vabalt ja hingega. Õpingute kõrvalt tekib ajakirjandustudengitel ka palju vaba aega. Kuid kui pole platvormi, kus ennast välja elada, siis tudengite entusiasm tardub. Minimaalsete vahenditega loodud Neljas Dimensioon tagab selle raamideta privileegi.

9. veebruar 2016, Neljanda Dimensiooni üks esimesi koosolekuid asutava liikme Margus Hanno Muraka Annelinna üürikorteris Kaunase pst. 3/39. Foto: Kirsi Sepp

Kahe aasta jooksul on need näljased ajakirjanduse ja kommunikatsiooni üliõpilased teinud ohtralt reportaaže nii suurtelt festivalidelt kui ka põrandaalustelt kogunemistelt, rääkinud tähtsate kultuuritegelaste ja neodekatentslike persoonidega ning paljastanud teemasid, millest muidu ei räägita. Vaba platvorm loodi huvitavaks lugejale, kelle nišš on kvaliteetne ja nooruslikult omanäoline ajakirjandus. Kõike seda tehes on Neljanda Dimensiooni inimesed püüdnud jääda võimalikult truuks ajakirjanduse eetikale ja heale keelekasutusele, samal ajal vältides klikihullusega kaasaminekut.

3. märts 2017, Neljanda Dimensiooni toimetus neljal korrusel Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudis. Foto: Andri Küüts

On paratamatus, et tudengid lõpetavad ülikooli, lähevad oma eluteega edasi ning sellel teel ei pruugi enam ruumi olla pro bono ajakirjandusele. Selle tõttu on kriitiliselt tähtis iga aasta kaasata toimetusse ka noori rebaseid. Sellel sügisel alustas Neljandas Dimensioonis neljas lend andekusest kumavaid ajakirjandustudengeid. Täna on toimetuse ametlikus nimekirjas 27 inimest. Selle moodustavad Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni 1.–3. kursuse tudengid, mõned tublid vilistlased ja paar osavat keelefiloloogi. Neljas Dimensioon võlgneb kogu oma jätkusuutliku eksistentsi neile. Ilma nendeta ei loeks te seda praegu.

Tänapäeval on Neljas Dimensioon rohkem kui lihtsalt väljaanne. See on missioonitundega mittetulundusühing, ajakirjandus- ja kommunikatsioonitudengite selts, meediahariduse edendaja, tudengite hüppelaud suurde ajakirjandusse, uurimisobjekt ja ürituste korraldaja. Sellist laienemist poleks ehk paljud suutnud ennustada. Kõige selle taga on oma põhimõtetele kindlaks jäämine. Raamideta vabadus soodustab laia mõtlemist ja julgeid tegusid. Kvaliteet ja atraktiivsus kindlustab lugeja lojaalsuse. Kes teab, millises seisus on Neljas Dimensioon järgmise kahe aasta pärast!

26. oktoober 2017, Neljanda Dimensiooni hilisõhtune koosolek verivärskete esmakursuslastega Eva korteris. Foto: Eva Mallene

Mina olen väljaandega Neljas Dimensioon seotud poolteist aastat ning selle aja jooksul olnud peatoimetaja rollis juba aasta. See aeg on andnud mulle ebamaiselt palju väärtusi ja suurt tuge. Olen õppinud seda, mida kuskil mujal ei õpi. Luban hoolitseda selle eest, et praegustel ja tulevastel liikmetel on absoluutne loomevabadus, tagada lugejal on atraktiivset lugemist ja hoida elus Neljanda Dimensiooni vaimu.

Loo moraal on, et kuna meil on tahet täis kollektiiv, kelle loomingut ei piirata, siis püsib ka meie väljaanne. Väljaanne annab näljastele ajakirjandustudengitele vabaduse ning saab vastu jätkusuutliku elu. Neljanda Dimensiooni asutaja ja praegune vastutav väljaandja Margus Hanno Murakas on öelnud, et elu on pooleldi strateegia ja pooleldi vedamine. Väljaande sünnipäeva puhul tuletas ta mulle meelde, kuidas kasutatud autorehvide müügiga Facebooki gruppides on meie projekti viimased kaks aastat finantseeritud.

Meil on kollektiiviga vedanud. Suured tänud tervele meeskonnale, kallile auditooriumile, koostööpartneritele ja moraalsetele toetajatele. Palju õnne, Neljas Dimensioon!

Ühise ja eduka tulevikuni!

Leave A Comment

Sarnased artiklid

SÜNNIPÄEVA JUHTKIRI: Neljas Dimensioon võlgneb kõik oma kollektiivile

Published On: January 21, 2018By

Kaks aastat on möödunud päevast, kui ajakirjandustudengite väljaanne Neljas Dimensioon alustas oma tegevusega. Toimetus oli ja on tänaseni iseseisev ja mitte keegi ei dikteeri meie sisu. Väljaande senise olemasolu on taganud vabade kirjutajate, toimetajate ja fotograafide kirega panustamine. Samal ajal trotsitakse võimalust teenida raha reklaambännerite ja sisuturundusega.

Ajakirjandus on eriala, mida õpivad olemuselt loomingulised inimesed. Tudengid tulevad ajakirjandusse lootuses luua vabalt ja hingega. Õpingute kõrvalt tekib ajakirjandustudengitel ka palju vaba aega. Kuid kui pole platvormi, kus ennast välja elada, siis tudengite entusiasm tardub. Minimaalsete vahenditega loodud Neljas Dimensioon tagab selle raamideta privileegi.

9. veebruar 2016, Neljanda Dimensiooni üks esimesi koosolekuid asutava liikme Margus Hanno Muraka Annelinna üürikorteris Kaunase pst. 3/39. Foto: Kirsi Sepp

Kahe aasta jooksul on need näljased ajakirjanduse ja kommunikatsiooni üliõpilased teinud ohtralt reportaaže nii suurtelt festivalidelt kui ka põrandaalustelt kogunemistelt, rääkinud tähtsate kultuuritegelaste ja neodekatentslike persoonidega ning paljastanud teemasid, millest muidu ei räägita. Vaba platvorm loodi huvitavaks lugejale, kelle nišš on kvaliteetne ja nooruslikult omanäoline ajakirjandus. Kõike seda tehes on Neljanda Dimensiooni inimesed püüdnud jääda võimalikult truuks ajakirjanduse eetikale ja heale keelekasutusele, samal ajal vältides klikihullusega kaasaminekut.

3. märts 2017, Neljanda Dimensiooni toimetus neljal korrusel Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudis. Foto: Andri Küüts

On paratamatus, et tudengid lõpetavad ülikooli, lähevad oma eluteega edasi ning sellel teel ei pruugi enam ruumi olla pro bono ajakirjandusele. Selle tõttu on kriitiliselt tähtis iga aasta kaasata toimetusse ka noori rebaseid. Sellel sügisel alustas Neljandas Dimensioonis neljas lend andekusest kumavaid ajakirjandustudengeid. Täna on toimetuse ametlikus nimekirjas 27 inimest. Selle moodustavad Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni 1.–3. kursuse tudengid, mõned tublid vilistlased ja paar osavat keelefiloloogi. Neljas Dimensioon võlgneb kogu oma jätkusuutliku eksistentsi neile. Ilma nendeta ei loeks te seda praegu.

Tänapäeval on Neljas Dimensioon rohkem kui lihtsalt väljaanne. See on missioonitundega mittetulundusühing, ajakirjandus- ja kommunikatsioonitudengite selts, meediahariduse edendaja, tudengite hüppelaud suurde ajakirjandusse, uurimisobjekt ja ürituste korraldaja. Sellist laienemist poleks ehk paljud suutnud ennustada. Kõige selle taga on oma põhimõtetele kindlaks jäämine. Raamideta vabadus soodustab laia mõtlemist ja julgeid tegusid. Kvaliteet ja atraktiivsus kindlustab lugeja lojaalsuse. Kes teab, millises seisus on Neljas Dimensioon järgmise kahe aasta pärast!

26. oktoober 2017, Neljanda Dimensiooni hilisõhtune koosolek verivärskete esmakursuslastega Eva korteris. Foto: Eva Mallene

Mina olen väljaandega Neljas Dimensioon seotud poolteist aastat ning selle aja jooksul olnud peatoimetaja rollis juba aasta. See aeg on andnud mulle ebamaiselt palju väärtusi ja suurt tuge. Olen õppinud seda, mida kuskil mujal ei õpi. Luban hoolitseda selle eest, et praegustel ja tulevastel liikmetel on absoluutne loomevabadus, tagada lugejal on atraktiivset lugemist ja hoida elus Neljanda Dimensiooni vaimu.

Loo moraal on, et kuna meil on tahet täis kollektiiv, kelle loomingut ei piirata, siis püsib ka meie väljaanne. Väljaanne annab näljastele ajakirjandustudengitele vabaduse ning saab vastu jätkusuutliku elu. Neljanda Dimensiooni asutaja ja praegune vastutav väljaandja Margus Hanno Murakas on öelnud, et elu on pooleldi strateegia ja pooleldi vedamine. Väljaande sünnipäeva puhul tuletas ta mulle meelde, kuidas kasutatud autorehvide müügiga Facebooki gruppides on meie projekti viimased kaks aastat finantseeritud.

Meil on kollektiiviga vedanud. Suured tänud tervele meeskonnale, kallile auditooriumile, koostööpartneritele ja moraalsetele toetajatele. Palju õnne, Neljas Dimensioon!

Ühise ja eduka tulevikuni!