Ringjoon: Erdogan pärsib Türgit

Published On: May 16, 2017By

16. aprillil toimus Türgis konstitutsiooniline referendum. Riik, mis alles saja aasta eest Atatürki juhtimisel läbis ühe radikaalseima reformilaine tolleaegses Araabia kui ka Euroopa ühiskonnas, sümboolselt sajand hiljem justkui “tõmbas vee peale” saavutatule vaid 51,41% hääleenamusega. Erdogan sai endale legitiimsuse rahvalt, et koondada ainuvõim enda kätte. Millised võimuatribuudid koonduvad pärast referndumit Erdogani kätesse, teades, et üks esimesi kaotatavaid ametikohti on peaministri roll Türgi valitsemises. Lisaks uurime, milline on Türgi edasine kurss: EL liitumine on enam kui kindlalt päevakorrast maas, kuid kuidas peaks EL edasi suhtlema riigiga, kes tahab taastada surmanuhtluse, kuid on samal ajal väga oluline partner nii NATOs, pagulaspoliitika kontrolli all hoidmises kui ka tugev majanduspartner.

 

17. aprilli saates olid Kristin Saar, Karl-Gustav Kallasmaa ja Laura Toomlaid.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Ringjoon: Erdogan pärsib Türgit

Published On: May 16, 2017By

16. aprillil toimus Türgis konstitutsiooniline referendum. Riik, mis alles saja aasta eest Atatürki juhtimisel läbis ühe radikaalseima reformilaine tolleaegses Araabia kui ka Euroopa ühiskonnas, sümboolselt sajand hiljem justkui “tõmbas vee peale” saavutatule vaid 51,41% hääleenamusega. Erdogan sai endale legitiimsuse rahvalt, et koondada ainuvõim enda kätte. Millised võimuatribuudid koonduvad pärast referndumit Erdogani kätesse, teades, et üks esimesi kaotatavaid ametikohti on peaministri roll Türgi valitsemises. Lisaks uurime, milline on Türgi edasine kurss: EL liitumine on enam kui kindlalt päevakorrast maas, kuid kuidas peaks EL edasi suhtlema riigiga, kes tahab taastada surmanuhtluse, kuid on samal ajal väga oluline partner nii NATOs, pagulaspoliitika kontrolli all hoidmises kui ka tugev majanduspartner.

 

17. aprilli saates olid Kristin Saar, Karl-Gustav Kallasmaa ja Laura Toomlaid.