#FreeBritney ehk Britney Spearsi appikarje maailmale

Published On: July 31, 2021By

Britney Spearsi iga liigutus on aastaid olnud eestkostjate otsustada. Mida see tähendab? Miks see toimub? Ja mis edasi saab?

Kujuta ette, et sa ei saa kontrollida omaenda rahaasju ega valida, mis sõpradega kokku saad. Sa ei saa otsustada, kas ja milliseid ravimeid võtad ning sulle paigaldatakse ilma sinu nõusolekuta rasestumisvastane hormoonspiraal. Sisuliselt on su „hoole kandjatel” igasugune lõppsõna sinu elu küsimustes. Britney Spears on nii elanud viimased 13 aastat.

Kui lauljal oli avalik vaimse tervise kriis 2008. aastal, siis määras kohus talle seadusliku eestkostja. Eestkostja õigused andis kohtumäärus laulja isa Jamie Spearsile ja advokaat Andrew Walletile, kes said sellega enda kontrolli alla kõik Britney Spearsi eluaspektid. Sellisel kujul eestkoste on tavaline, kui inimesel puudub iseseisev otsustusvõimeline, näiteks vaimse alaarenguga või dementsusega inimeste seas. Kuid nii noore ja produktiivse inimese puhul nagu Britney Spears, on see väga haruldane.

Britney eeskostjate õigusi pikendati eelmisel aastal kohtu poolt neli korda. Nüüd lükkas kohtunik Brenda Penny taas tagasi Britney taotluse eemaldada eestkostja kohalt tema isa. Britney väljendas juba eestkoste määramise alguses vastumeelt selle osas, et isal oleks tema üle selline võim. Kuigi Britney advokaadi sõnul olevat laulja aktsepteerinud eestkoste alla minemist, siis ei soovinud ta eestkostjaks oma isa. Kohus aga heitis Britney soovid kõrvale, pidades teda vaimselt ebastabiilseks ja kõlbmatuks ise otsuseid langetama. Britney on nüüd 39-aastane ning elanud enamus oma elu vastumeelselt isa kontrolli all.

Eelmisel kuul rääkis Britney oma eestkoste olukorrast Los Angeles’i kohtu ees, mis on tema seni kõige avalikum sõnavõtt sel teemal. Tema tõendid ja kõne olid leebelt öeldes hirmsad. Britney sõnul peaks tema eeskostega seotud isikud, sealhulgas tema isa, istuma vanglas, mistõttu ta tahaks oma pere kohtusse kaevata. Eestkostjad olevat sundinud Britneyt iga päev töötama, võtnud ära tema krediitkaardi ning ei andnud talle privaatsust isegi riiete vahetamiseks. „Californias kutsutakse sarnast olukorda seksikaubanduseks,” ütles ta. Britney sõnul ei lastud tal emakasisest rasestumisvastast vahendit eemaldada, sest eestkostjad ei tahtnud, et ta saaks veel lapsi. Kuid siiski lubasid eestkostjad Britney arstil „eikusagilt” kirjutada talle välja liitum, mis on meeleoluhäire stabiliseerimiseks kasutatav retseptiravim.

„See on mu soov ja unistus, et see kõik lõppeks,” ütles Britney Spears oma tunnistuses. „Ma lihtsalt tahan oma elu tagasi. See eestkoste peab lõppema. Ma siiralt usun, et see eestkoste on kuritahtlik.” Spears lisas, et ta isa armastab Britney üle valitsevat võimu sajaprotsendiliselt. „Need inimesed, kes seda teinud on, ei tohiks puhtalt pääseda.”

Britney enda sõnul ei ole ta varem tahtnud ega julgenud sellel teemal nii avalikult sõna võtta, sest ta kartis, et teda ei usuta. „Ma ei ole kohtu ees väga pikalt käinud, sest ma tundsin, et mind ei võeta kuulda,” ütles ta.

Instagram või appikarje

Müstika Brintey Spearsi Instagrami postituste ümber on olnud üks #FreeBritney liikumise fookuspunkte. Mitmed fännid on viidanud, et laulja proovib oma postitustega saata krüpteeritud sõnumeid või teda sunnitakse kaamera tagant teksti maha lugema. Sealhulgas on teooriaid, et Britney ei olegi üldsegi see, kes oma postitusi teeb.

See, et üle 30 miljoni jälgijaga kuulsus ise oma Instagrami ei postita, pole midagi erilist. Mitmetel kuulsustel on oma sotsiaalmeediahaldur, kelle töö ongi nende eest postitusi teha. Näiteks on teada-tuntud, et laulja Beyonce ei tee oma postitusi ise ning tal on selle töö jaoks eraldi meeskond. Kuid Britney puhul on kahtlane just postituste sisu. Fännid on täheldanud, et Britney Instagrami postitatakse tihti sama pilti või kuvatõmmiseid juba varasemalt postitatud videost. Näiteks on ühe aasta vältel (vahemikus 2020 juuli – 2021 juuli) postitatud ühte ja sama pilti 27 korda. Jah, täpselt sama pilti ligi 30 korda. See pilt on tegelikult kuvatõmmis videost, mis mullu Britney Instagrami postitati. Ka seda videot on mitmel korral uuesti postitatud.

Väljaanne New Yorker avaldas raporti, mis heidab valgust Britney sotsiaalmeedia organiseerimisele. Selle raporti kohaselt kohtub igal neljapäeval umbes kümneliikmeline meeskond, kes vastutab Britney õigus- ja äriküsimuste, suhtekorralduse ja sotsiaalmeedia haldamise eest, et arutada muuhulgas ka laulja Instagrami ja Twitteri postitusi. „Nii toimib see ilma temata,” ütles raportis üks anonüümne meeskonnaliige.

Britney management’i sõnul kirjutab laulja oma postitusi ise ning saadab need ülevaatamiseks CrowdSurfile (toim – ettevõte, mis tavaliselt tegeleb Britney Spearsi sotsiaalmeediaga). Ülevaatuse järel laeb ettevõte vastava postituse üles sotsiaalmeediasse. Kuid mõned postitused on nende hinnangul avalikkuse jaoks liiga tundliku sisuga ning tõstatavad „juriidilisi küsimusi”. Näiteks ei tohi Britney oma sotsiaalmeediasse postitada sisu, mis puudutab eestkoste temaatikat.

Britney Spearsi sotsiaalmeediahaldur Cassie Petrey kirjeldas suhteliselt sarnast protsessi, kui ta käsitles n-ö vandenõuteooriat Britney sotsiaalmeedias. „Britney loob ise oma postitused ning kirjutab ise oma postituste pealkirjad,” kirjutas Petrey oma avalikus pöördumises. „Kui video, mis postitatakse, on kuidagi monteeritud, siis seetõttu, et Britney andis väga selged juhised selleks ning palus, et videot tol viisil monteeritaks. Seejärel saadetakse video tagasi Britneyle, kes otsustab, kas seda postitada või mitte.”

Pere võtab sõna

Britney vend Bryan Spears andis juulis Drew Plotki taskuhäälingus intervjuu, milles ta võttis sõna oma õe eestkoste teemal. „Ta on selles asjas olnud nüüd juba mõnda aega. Arusaadavalt oli see alguses vajalik. Nüüd on tehtud mõningaid muudatusi ning saame loota vaid parimat,” ütles Bryan intervjuus. „Britney on alati tahtnud eestkoste alt välja saada. See on väga frustreeriv, kui keegi keegi alatasa ütleb sulle, mida sa tegema pead,” ütles Bryan.

Ka Britney noorem õde Jamie Lynn Spears on minevikus Britney eestkoste teemal pigem vaikinud. Kuid peale Britney avalikku pöördumist kohtu ees utsitasid laulja fännid Jamie Lynni oma suud lahti tegema. Jamie Lynn postitas juuni lõpus Instagrami mitu videot, kus ta rääkis Britney eestkostest. „Ainuke põhjus, miks ma sellest enne rääkinud ei ole, on see, et ma tundsin, et seni, kuni mu õde saab enda eest rääkida ning öelda kõike, mis tal öelda on, ei ole mul kohane sekkuda,” ütles ta. Jamie Lynn selgitas, et tal ei ole vahet, mida Britney otsustab teha, sest õe eestkoste all püsimine ei mõjuta Jamie Lynni kuidagi. „Mul ei ole sellest võita ega kaotada midagi, sest ma olen vaid õde, kes hoolib oma õe heaolust.”

Kuigi Britney fännid arvasid, et Jamie Lynn on üks neist, kes võidab laulja eestkoste pealt, siis väitis Jamie Lynn, et päris nii see ei ole. „Ma olen omaenda kulutusi maksnud alates 10. eluaastast. Ma ei võlgne avalikkusele midagi, sest mu õde teab, et ma armastan ja toetan teda. Tema on ainuke, kellele ma midagi võlgnen. Ma ei ole minu pere, ma olen iseseisev inimene. Ma räägin enda eest,” ütles Jamie Lynn Spears. Ta lisas, et ta on teinud väga teadliku otsuse osaleda Britney elus eksklusiivselt õe rollis. Kuid augustis avalikustati dokumendid, milles selgus, et Jamie Lynn lisati 2018. aastal Britney vara usaldusisikuks. Tema roll usaldusisikuna väidetavalt tähendab seda, et Britney suremisel, on tema ülesanne tagada, et Britney vara läheb tema laste ülalpidamiseks. Hoolimata sellest ütles Jamie Lynn, et ta tunneb oma õe üle uhkust. „Võib-olla ma ei ole teda minevikus toetanud nii nagu avalikkus tahaks, et ma seda teeks, aga ma kinnitan teile, et ma olen oma õde alati toetanud,” selgitas Jamie Lynn. „Ma olen uhke, et ta kasutab oma häält. Ma olen uhke ta üle, et ta taotles uut nõustajat nagu ma talle aastaid tagasi ütlesin.”

Britney pikaajaline sõber Paris Hilton võttis samuti eelmisel kuul sõna laulja eestkoste osas, öeldes, et ta teab, mis tunne on, kui sul on väga vähe kontrolli iseenda elu üle. „Ma tunnen, et kui sa oled täiskasvanud inimene, siis sa peaks saama elada nii nagu tahad ning keegi ei tohiks sind kontrollida. Ma arvan, et see tuleneb sellest, et mind on kontrollitud nii palju, et ma nüüd saan aru, mis tunne see on ja ma ei suuda ettegi kujutada, et see minuga siiamaani toimuks,” ütles Hilton Andy Coheni saates. „Peale seda, kui ta on terve oma elu nii palju tööd teinud, ta on ikoon ja ma lihtsalt tunnen, et tal puudub igasugune kontroll oma elu üle ja ma ei usu, et see on õige.”

Tänaseks on sellised kuulsused nagu Madonna, Miley Cyrus ning isegi Britney endine kallim Justin Timberlake alustanud fondi, et toetada rahaliselt Britney võitlust eestkoste vastu. Praegu on seaduslik duell Britney ja ta isa vahel veel käimas ning pole teada, mis lõpuks saama hakkab.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

#FreeBritney ehk Britney Spearsi appikarje maailmale

Published On: July 31, 2021By

Britney Spearsi iga liigutus on aastaid olnud eestkostjate otsustada. Mida see tähendab? Miks see toimub? Ja mis edasi saab?

Kujuta ette, et sa ei saa kontrollida omaenda rahaasju ega valida, mis sõpradega kokku saad. Sa ei saa otsustada, kas ja milliseid ravimeid võtad ning sulle paigaldatakse ilma sinu nõusolekuta rasestumisvastane hormoonspiraal. Sisuliselt on su „hoole kandjatel” igasugune lõppsõna sinu elu küsimustes. Britney Spears on nii elanud viimased 13 aastat.

Kui lauljal oli avalik vaimse tervise kriis 2008. aastal, siis määras kohus talle seadusliku eestkostja. Eestkostja õigused andis kohtumäärus laulja isa Jamie Spearsile ja advokaat Andrew Walletile, kes said sellega enda kontrolli alla kõik Britney Spearsi eluaspektid. Sellisel kujul eestkoste on tavaline, kui inimesel puudub iseseisev otsustusvõimeline, näiteks vaimse alaarenguga või dementsusega inimeste seas. Kuid nii noore ja produktiivse inimese puhul nagu Britney Spears, on see väga haruldane.

Britney eeskostjate õigusi pikendati eelmisel aastal kohtu poolt neli korda. Nüüd lükkas kohtunik Brenda Penny taas tagasi Britney taotluse eemaldada eestkostja kohalt tema isa. Britney väljendas juba eestkoste määramise alguses vastumeelt selle osas, et isal oleks tema üle selline võim. Kuigi Britney advokaadi sõnul olevat laulja aktsepteerinud eestkoste alla minemist, siis ei soovinud ta eestkostjaks oma isa. Kohus aga heitis Britney soovid kõrvale, pidades teda vaimselt ebastabiilseks ja kõlbmatuks ise otsuseid langetama. Britney on nüüd 39-aastane ning elanud enamus oma elu vastumeelselt isa kontrolli all.

Eelmisel kuul rääkis Britney oma eestkoste olukorrast Los Angeles’i kohtu ees, mis on tema seni kõige avalikum sõnavõtt sel teemal. Tema tõendid ja kõne olid leebelt öeldes hirmsad. Britney sõnul peaks tema eeskostega seotud isikud, sealhulgas tema isa, istuma vanglas, mistõttu ta tahaks oma pere kohtusse kaevata. Eestkostjad olevat sundinud Britneyt iga päev töötama, võtnud ära tema krediitkaardi ning ei andnud talle privaatsust isegi riiete vahetamiseks. „Californias kutsutakse sarnast olukorda seksikaubanduseks,” ütles ta. Britney sõnul ei lastud tal emakasisest rasestumisvastast vahendit eemaldada, sest eestkostjad ei tahtnud, et ta saaks veel lapsi. Kuid siiski lubasid eestkostjad Britney arstil „eikusagilt” kirjutada talle välja liitum, mis on meeleoluhäire stabiliseerimiseks kasutatav retseptiravim.

„See on mu soov ja unistus, et see kõik lõppeks,” ütles Britney Spears oma tunnistuses. „Ma lihtsalt tahan oma elu tagasi. See eestkoste peab lõppema. Ma siiralt usun, et see eestkoste on kuritahtlik.” Spears lisas, et ta isa armastab Britney üle valitsevat võimu sajaprotsendiliselt. „Need inimesed, kes seda teinud on, ei tohiks puhtalt pääseda.”

Britney enda sõnul ei ole ta varem tahtnud ega julgenud sellel teemal nii avalikult sõna võtta, sest ta kartis, et teda ei usuta. „Ma ei ole kohtu ees väga pikalt käinud, sest ma tundsin, et mind ei võeta kuulda,” ütles ta.

Instagram või appikarje

Müstika Brintey Spearsi Instagrami postituste ümber on olnud üks #FreeBritney liikumise fookuspunkte. Mitmed fännid on viidanud, et laulja proovib oma postitustega saata krüpteeritud sõnumeid või teda sunnitakse kaamera tagant teksti maha lugema. Sealhulgas on teooriaid, et Britney ei olegi üldsegi see, kes oma postitusi teeb.

See, et üle 30 miljoni jälgijaga kuulsus ise oma Instagrami ei postita, pole midagi erilist. Mitmetel kuulsustel on oma sotsiaalmeediahaldur, kelle töö ongi nende eest postitusi teha. Näiteks on teada-tuntud, et laulja Beyonce ei tee oma postitusi ise ning tal on selle töö jaoks eraldi meeskond. Kuid Britney puhul on kahtlane just postituste sisu. Fännid on täheldanud, et Britney Instagrami postitatakse tihti sama pilti või kuvatõmmiseid juba varasemalt postitatud videost. Näiteks on ühe aasta vältel (vahemikus 2020 juuli – 2021 juuli) postitatud ühte ja sama pilti 27 korda. Jah, täpselt sama pilti ligi 30 korda. See pilt on tegelikult kuvatõmmis videost, mis mullu Britney Instagrami postitati. Ka seda videot on mitmel korral uuesti postitatud.

Väljaanne New Yorker avaldas raporti, mis heidab valgust Britney sotsiaalmeedia organiseerimisele. Selle raporti kohaselt kohtub igal neljapäeval umbes kümneliikmeline meeskond, kes vastutab Britney õigus- ja äriküsimuste, suhtekorralduse ja sotsiaalmeedia haldamise eest, et arutada muuhulgas ka laulja Instagrami ja Twitteri postitusi. „Nii toimib see ilma temata,” ütles raportis üks anonüümne meeskonnaliige.

Britney management’i sõnul kirjutab laulja oma postitusi ise ning saadab need ülevaatamiseks CrowdSurfile (toim – ettevõte, mis tavaliselt tegeleb Britney Spearsi sotsiaalmeediaga). Ülevaatuse järel laeb ettevõte vastava postituse üles sotsiaalmeediasse. Kuid mõned postitused on nende hinnangul avalikkuse jaoks liiga tundliku sisuga ning tõstatavad „juriidilisi küsimusi”. Näiteks ei tohi Britney oma sotsiaalmeediasse postitada sisu, mis puudutab eestkoste temaatikat.

Britney Spearsi sotsiaalmeediahaldur Cassie Petrey kirjeldas suhteliselt sarnast protsessi, kui ta käsitles n-ö vandenõuteooriat Britney sotsiaalmeedias. „Britney loob ise oma postitused ning kirjutab ise oma postituste pealkirjad,” kirjutas Petrey oma avalikus pöördumises. „Kui video, mis postitatakse, on kuidagi monteeritud, siis seetõttu, et Britney andis väga selged juhised selleks ning palus, et videot tol viisil monteeritaks. Seejärel saadetakse video tagasi Britneyle, kes otsustab, kas seda postitada või mitte.”

Pere võtab sõna

Britney vend Bryan Spears andis juulis Drew Plotki taskuhäälingus intervjuu, milles ta võttis sõna oma õe eestkoste teemal. „Ta on selles asjas olnud nüüd juba mõnda aega. Arusaadavalt oli see alguses vajalik. Nüüd on tehtud mõningaid muudatusi ning saame loota vaid parimat,” ütles Bryan intervjuus. „Britney on alati tahtnud eestkoste alt välja saada. See on väga frustreeriv, kui keegi keegi alatasa ütleb sulle, mida sa tegema pead,” ütles Bryan.

Ka Britney noorem õde Jamie Lynn Spears on minevikus Britney eestkoste teemal pigem vaikinud. Kuid peale Britney avalikku pöördumist kohtu ees utsitasid laulja fännid Jamie Lynni oma suud lahti tegema. Jamie Lynn postitas juuni lõpus Instagrami mitu videot, kus ta rääkis Britney eestkostest. „Ainuke põhjus, miks ma sellest enne rääkinud ei ole, on see, et ma tundsin, et seni, kuni mu õde saab enda eest rääkida ning öelda kõike, mis tal öelda on, ei ole mul kohane sekkuda,” ütles ta. Jamie Lynn selgitas, et tal ei ole vahet, mida Britney otsustab teha, sest õe eestkoste all püsimine ei mõjuta Jamie Lynni kuidagi. „Mul ei ole sellest võita ega kaotada midagi, sest ma olen vaid õde, kes hoolib oma õe heaolust.”

Kuigi Britney fännid arvasid, et Jamie Lynn on üks neist, kes võidab laulja eestkoste pealt, siis väitis Jamie Lynn, et päris nii see ei ole. „Ma olen omaenda kulutusi maksnud alates 10. eluaastast. Ma ei võlgne avalikkusele midagi, sest mu õde teab, et ma armastan ja toetan teda. Tema on ainuke, kellele ma midagi võlgnen. Ma ei ole minu pere, ma olen iseseisev inimene. Ma räägin enda eest,” ütles Jamie Lynn Spears. Ta lisas, et ta on teinud väga teadliku otsuse osaleda Britney elus eksklusiivselt õe rollis. Kuid augustis avalikustati dokumendid, milles selgus, et Jamie Lynn lisati 2018. aastal Britney vara usaldusisikuks. Tema roll usaldusisikuna väidetavalt tähendab seda, et Britney suremisel, on tema ülesanne tagada, et Britney vara läheb tema laste ülalpidamiseks. Hoolimata sellest ütles Jamie Lynn, et ta tunneb oma õe üle uhkust. „Võib-olla ma ei ole teda minevikus toetanud nii nagu avalikkus tahaks, et ma seda teeks, aga ma kinnitan teile, et ma olen oma õde alati toetanud,” selgitas Jamie Lynn. „Ma olen uhke, et ta kasutab oma häält. Ma olen uhke ta üle, et ta taotles uut nõustajat nagu ma talle aastaid tagasi ütlesin.”

Britney pikaajaline sõber Paris Hilton võttis samuti eelmisel kuul sõna laulja eestkoste osas, öeldes, et ta teab, mis tunne on, kui sul on väga vähe kontrolli iseenda elu üle. „Ma tunnen, et kui sa oled täiskasvanud inimene, siis sa peaks saama elada nii nagu tahad ning keegi ei tohiks sind kontrollida. Ma arvan, et see tuleneb sellest, et mind on kontrollitud nii palju, et ma nüüd saan aru, mis tunne see on ja ma ei suuda ettegi kujutada, et see minuga siiamaani toimuks,” ütles Hilton Andy Coheni saates. „Peale seda, kui ta on terve oma elu nii palju tööd teinud, ta on ikoon ja ma lihtsalt tunnen, et tal puudub igasugune kontroll oma elu üle ja ma ei usu, et see on õige.”

Tänaseks on sellised kuulsused nagu Madonna, Miley Cyrus ning isegi Britney endine kallim Justin Timberlake alustanud fondi, et toetada rahaliselt Britney võitlust eestkoste vastu. Praegu on seaduslik duell Britney ja ta isa vahel veel käimas ning pole teada, mis lõpuks saama hakkab.