4JALEHT #6 SOHVABAAR JA TARKUSE PUU

Published On: December 16, 2020By

4JALEHE SOHVABAARIS saate lugeda meie arvamust aktuaalsest, kuulda kõrvu jõudnud jutte ja viriseda lubjakate üle. Lugeda nendest, kes on normiks tõmmanud, ja nendest, kellel on veel arenguruumi. Põhimõtteliselt nagu hängiks sohvabaaris kuskil kaugel neljandas dimensioonis. 

Tõmba normiks: maski vandenõuteoreetikud

See, et riik võtab sinult 20 protsenti tulumaksu, ei ole midagi erakordset, aga see, et Terviseamet palub sul maski kanda, on ajupesu ja riigi diktatuurne kontroll. Valitsus ilmselgelt piirab su inimõigusi ja tahab sind kontrollida. See, et sa Rannamajas” paar minutit kuulsust said või avaldasid Soundcloudis mõne räpiloo, ei tähenda, et su kolmas silm on avanenud ja sa meid, Lambaid, õpetama peaks. 

Tõmbas normiks: Tallinna vanalinn

Turistide puuduse käes vaevlev Tallinna vanalinn on muutumas – olude sunnil peavad enda uksed sulgema lugematud matrjoškade ja merevaigu suveniiripoed. Oma tegevust on lõpetamas ka restoranid, kus küsiti kesiste praadide ja burgerite eest röögatuid hindu. See on vanalinnal ajalooline võimalus pöörata oma nägu kohalike elanike poole ja lõpetada turistidelt raha lüpsmine. Aga palun – ärge hakake kohalikke odavama parkimisega vanalinna meelitama.

Ok, lubjakas: USA presidendid

Eelnevalt USA vanima presidendi tiitlit kandnud Donald Trump peab ka sellest aumärgist nüüd lahti ütlema, sest Joe Biden teeb talle silmad ette ka vanuse kategoorias. Vanamees vanamehe vastu vana riigi valitsemise eest võitlemas. Sellist trendi jätkates ei jää USA kongressil muud üle, kui presidendi matusekulud juba praegu eelarvesse sisse kirjutada. 

4jalehe tunnustus: Kihnu Virve

Kihnu Virve murrab stereotüüpe ja tõestab, et woke olemine ei küsi vanust. Virve hoiab Eesti pisisaarte kultuuri lippu kõrgel nii igikestvate hittide loomisega kui ka kaine mõistuse väärtustamisega. Matriarhaalse Kihnu esikultuurnik Virve teab, et kui sulle meeldib samast soost inimene, siis musuta palju tahad, eest või tagant”. Kihnu 17 ruutkilomeetri peale ei mahu sentimeetritki homofoobiat. Musutage edasi, Kihnu Virve toetab igatahes, sest kahte elu pole kellelgi”.

 

TARKUSE PUU: Kuidas mähkida?

Ikka juhtub elus, et tuleb silmitsi seista raskete küsimustega. Eriti tihti juhtub seda poliitikutel, vandenõuteoreetikutel ja aktivistidel. Nende suurepärasest eeskujust inspireerituna koostasime nõuandenimekirja, et ka Sina õpiks selgeks selle, kuidas rääkida asjast nii, et sa tegelikult kordagi asjast ei räägi. 

 • Tekita oma argumenti loogikavigu. Variante selleks on mitu, kuid piisava enesekindlusega võib veenda igaüht, et kuu on siiski päike. 
 • Korda oma mõtet, aga erineva sõnastusega. Kasuks tuleb sünonüümisõnastiku peast tundmine. 
 • Ära too mitte ühtegi põhjendust, vaid ütle lihtsalt nii on”. Sama kategooria alla läheb ka argument aga alati on nii olnud”. 
 • Vasta küsimusele küsimusega. Kui kellelgi on jultumust sinu käest midagi küsida, on sinul õigus neilt ka asju küsida. Selle ekstreemversioon: hakka intervjueerijat intervjueerima.
 • Alati räägi võimalikult pikalt. Ära lõpeta rääkimist. Kes räägib kõige rohkem, see võidab.
 • Ükskõik, mida küsitakse, too sisse sõnad/fraasid: valitsus, kriis, eriolukord, me elame ühiskonnas”, miks te räägite praegu sellest, see pole üldse see, millest mina rääkida tahan” jne.
 • Suru oma põhiõiguslikule õigusele mitte rääkida. Lihtsalt jää vait. Keegi ei tohi sind sundida. Sest me elame siiski ühiskonnas, inimeste ühiskonnas. 

Ja kui need nõuanded siiski ei aita ning lõpuks pead ikkagi küsimusele vastama, siis luba küsija kohtusse kaevata ja torma minema.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

4JALEHT #6 SOHVABAAR JA TARKUSE PUU

Published On: December 16, 2020By

4JALEHE SOHVABAARIS saate lugeda meie arvamust aktuaalsest, kuulda kõrvu jõudnud jutte ja viriseda lubjakate üle. Lugeda nendest, kes on normiks tõmmanud, ja nendest, kellel on veel arenguruumi. Põhimõtteliselt nagu hängiks sohvabaaris kuskil kaugel neljandas dimensioonis. 

Tõmba normiks: maski vandenõuteoreetikud

See, et riik võtab sinult 20 protsenti tulumaksu, ei ole midagi erakordset, aga see, et Terviseamet palub sul maski kanda, on ajupesu ja riigi diktatuurne kontroll. Valitsus ilmselgelt piirab su inimõigusi ja tahab sind kontrollida. See, et sa Rannamajas” paar minutit kuulsust said või avaldasid Soundcloudis mõne räpiloo, ei tähenda, et su kolmas silm on avanenud ja sa meid, Lambaid, õpetama peaks. 

Tõmbas normiks: Tallinna vanalinn

Turistide puuduse käes vaevlev Tallinna vanalinn on muutumas – olude sunnil peavad enda uksed sulgema lugematud matrjoškade ja merevaigu suveniiripoed. Oma tegevust on lõpetamas ka restoranid, kus küsiti kesiste praadide ja burgerite eest röögatuid hindu. See on vanalinnal ajalooline võimalus pöörata oma nägu kohalike elanike poole ja lõpetada turistidelt raha lüpsmine. Aga palun – ärge hakake kohalikke odavama parkimisega vanalinna meelitama.

Ok, lubjakas: USA presidendid

Eelnevalt USA vanima presidendi tiitlit kandnud Donald Trump peab ka sellest aumärgist nüüd lahti ütlema, sest Joe Biden teeb talle silmad ette ka vanuse kategoorias. Vanamees vanamehe vastu vana riigi valitsemise eest võitlemas. Sellist trendi jätkates ei jää USA kongressil muud üle, kui presidendi matusekulud juba praegu eelarvesse sisse kirjutada. 

4jalehe tunnustus: Kihnu Virve

Kihnu Virve murrab stereotüüpe ja tõestab, et woke olemine ei küsi vanust. Virve hoiab Eesti pisisaarte kultuuri lippu kõrgel nii igikestvate hittide loomisega kui ka kaine mõistuse väärtustamisega. Matriarhaalse Kihnu esikultuurnik Virve teab, et kui sulle meeldib samast soost inimene, siis musuta palju tahad, eest või tagant”. Kihnu 17 ruutkilomeetri peale ei mahu sentimeetritki homofoobiat. Musutage edasi, Kihnu Virve toetab igatahes, sest kahte elu pole kellelgi”.

 

TARKUSE PUU: Kuidas mähkida?

Ikka juhtub elus, et tuleb silmitsi seista raskete küsimustega. Eriti tihti juhtub seda poliitikutel, vandenõuteoreetikutel ja aktivistidel. Nende suurepärasest eeskujust inspireerituna koostasime nõuandenimekirja, et ka Sina õpiks selgeks selle, kuidas rääkida asjast nii, et sa tegelikult kordagi asjast ei räägi. 

 • Tekita oma argumenti loogikavigu. Variante selleks on mitu, kuid piisava enesekindlusega võib veenda igaüht, et kuu on siiski päike. 
 • Korda oma mõtet, aga erineva sõnastusega. Kasuks tuleb sünonüümisõnastiku peast tundmine. 
 • Ära too mitte ühtegi põhjendust, vaid ütle lihtsalt nii on”. Sama kategooria alla läheb ka argument aga alati on nii olnud”. 
 • Vasta küsimusele küsimusega. Kui kellelgi on jultumust sinu käest midagi küsida, on sinul õigus neilt ka asju küsida. Selle ekstreemversioon: hakka intervjueerijat intervjueerima.
 • Alati räägi võimalikult pikalt. Ära lõpeta rääkimist. Kes räägib kõige rohkem, see võidab.
 • Ükskõik, mida küsitakse, too sisse sõnad/fraasid: valitsus, kriis, eriolukord, me elame ühiskonnas”, miks te räägite praegu sellest, see pole üldse see, millest mina rääkida tahan” jne.
 • Suru oma põhiõiguslikule õigusele mitte rääkida. Lihtsalt jää vait. Keegi ei tohi sind sundida. Sest me elame siiski ühiskonnas, inimeste ühiskonnas. 

Ja kui need nõuanded siiski ei aita ning lõpuks pead ikkagi küsimusele vastama, siis luba küsija kohtusse kaevata ja torma minema.