Kenors ehk akadeemilise taustaga noored, kes mängivad kreisit muusikat

Published On: February 16, 2020By

Kenorsi saabuva Tartu laivi puhul otsustas Neljas Dimensioon bändi rajalt maha võtta esimese pikema usutluse jaoks. Kenorsi ninamees Kristjan Tenso ja manager Mait Vesker olid lahkelt valmis külma õlle saatel meile tutvustama Telliskivi kogukonna ansambli siseelu, mis žanriliselt ennast kunagi piirata ei kavatse.

Kes on Kenors?

Kristjan: Kenors on põhimõtteliselt siuke bänd, kus on minu kirjutatud muusika. See on bänd, kus on sellel (4D4 üritusel -toim.) live‘il seitse väga andekat muusikut, aga muidu kaheksa. See ongi muusika, mida mina kirjutan ja prooviruumis me teeme need asjad ümber. Inspiratsiooni on palju.

Alguses te olite magamistoa indiebänd, nüüd olete disco/souli/funki/punki segubänd. Mis juhtus? Kas Mac DeMarco ei meeldi enam?

Kristjan: Kuulan ikka. Mul on selline asi, et ma üritan ennast žanritega võimalikult vähe piirata, et ma tegelikult kuulan igasugust muusikat ja kõik on laual. Ei ole üldse välistatud, et võib-olla isegi kunagi teeme teknot või house’i bändiga.

Mait: Ma saan aru, et see on reaalne plaan. Tegelikult on selline lugu, et ma korraldan ühte kontserti. Partiboi69 tuleb Austraaliast Eestisse. Kulutulena on levinud see vend. Ühesõnaga, pikutan kodus ja Kristjan helistab mulle täiesti jabura ideega: “Mul on sulle tunni jagu technot, house’i ja trance’i kaheksaliikmelise bändiga.” Mul vajub karp lahti. Kuidagi keeruline on seda hoomata, et kuidas palun? Aga tuleb välja, et Partiboi kontserdil on Kenors, mis teeb tunni jagu house’i, trance’i ja technot.

Kristjan: See, mis žanri Kenors teeb, ei ole arvatavasti mitte kunagi selge. Alguses oli indie, siis funk, punk ja nüüd vaatab edasi.

Mait: Ma nagu ei julgegi öelda. Võib täitsa öelda kontsertetendus. Juba Sveta baari singli esikal oli ka see vibe.

SVETA BAARI PÕHIBÄND: Kenorsi singli “Kohvikas!” esikas Sveta baaris möödus tiheda tossu sees.

 

Vihane vajadus ehk lapsetapja laul. “Andke mulle nikotiini, andke mulle kofeiini, andke mulle kallist siidrit, andke mulle viina. Loetelu jätkub. Mul on hästi kiirelt vaja, kui ma ei saa, mida vajan, siis ma hakkan lapsi tapma, kui ma ei saa kohe, mida vajan, siis ma tapan kõik lapsed ära” Mis on nende ridade sügavmõte?

Kristjan: See ongi see sügav vihane vajadus, mis on kõige selle hea järel ja võib-olla, kes teavad, saavad Star Warsi viitest ka aru. Kes teab, see teab. Me kõik teame seda väikest häält, mis on vihane vajadus kukla taga, mis soovib kõike seda head ja ilusat.

Praegu oleme Tartus ja on käimas ka Eesti Laulu poolfinaalid. Kellele te pöialt hoiate?

Mait: Ma ei ole jälginud absoluutselt.

Kristjan: Ma korra vaatasin neid lugusid ja kuidagi mitte miski ei tundunud nagu… Aaaa, Frederik Küüts.

Mait: Mina tahtsin ka seda välja tuua. Ma ei ole seda lugu kuulanud.

Kristjan: Ma ei ole ka seda lugu kuulanud, aga ta on lahe tüüp. Ma hoian talle pöialt.

Mait: Ma teda ei tunne isiklikult, aga ma kuidagi tahan, et tal läheks hästi

Kas Kenors proovib ka kunagi Eurovisioonile saada?

Kristjan:  Muidugi. Saame ka kindlalt. “Lapsetapjaga” proovimegi. See on siuke rahvahitt.

 

Kui ma kutsusin oma kursaõed bäkki laulma, siis üks kursaõde ütles, et see on väga huvitav, kuidas sa oled saanud akadeemilise taustaga inimesed mängima nii kreisit muusikat.

 

Kas te muusikakoolis olete käinud?

Kristjan: Ja see ongi hästi naljakas. Kui bänd algas, siis see oli täiesti amatööride bänd ja ainult kitarrist oli muusikakooli inimene. Ta mängis bassi siis. See oligi täiesti lusti ja sõprade bänd. Siis kuidagi aja jooksul on need liikmed vahetunud ja muusika kvaliteet kasvanud. Praegu on meil bändis ainult üks inimene, kes ei ole muusikakooli inimene. Ei, kaks inimest ikkagi. Bassimees on EMTAst, bäkilauljad on Otsast, ma ise käin Otsas, saksimängija on Otsast ja kitarrimängija on Viljandist.

Mait: See tšikk, kes klahve mängib, ta on ikkagi laste muusikakooli lõpetanud.

Kristjan: Tegelt jah, kõik on käinud. Kui ma kutsusin oma kursaõed bäkki laulma, siis üks kursaõde ütles, et see on väga huvitav, kuidas ma olen saanud akadeemilise taustaga inimesed mängima nii kreisit muusikat.

Mait: Trummar (Mattis Kirsipuu) on mingi… kas ta on finantsanalüütik, vist?

Kristjan: Aga ta on ise õppinud väga kaua ja on andekam kui paljud muusikakooli trummarid.

Mait: Kunagi oli Noortebänd, ma ei tea, kas ta oli vist Progressiga ja tema sai parima trummari auhinna. Ju tal on siis selline suurepärane matemaatiline mõtlemine.

Kristjan: Tal on bänditaust hästi tugev.

Mis tobi teete?

Kristjan: Kurat, snuusi, Odensit.

Mait: Peale seda, kui see kuradi valge asi legaalseks läks, tahad ikkagi seda pruuni matsu lükata, aga sinist Camelit teen mina, kui see oluline on.

Kristjan: Ma teen ka sinist Camelit, kui ma purjus olen, aga tegelikult ma teen seda, mida pakutakse.

PRUUN MATS ON TEEMAS: Kristjan Tenso ja Mait Vesker eelistavad oma vereringesse nikotiini saada mokatubaka abil.

Kes on teid muusikaliselt kõige rohkem mõjutanud?

Kristjan: See on hea küsimus. Võib-olla isegi Sun Ra on kõige suuremaks eeskujuks olnud. Sun Ra ja Roy Ayers. Need on need kaks tüüpi, kes on jäänud läbi aegade alles. Ka Misha Panfilov ja Estrada Orchestra.

Muusikasündmus 2019. aastal?

Kristjan: See, et Roy Ayers käis Eestis. Tema laiv, mis oli sügisel.

Mait: Minu jaoks oli see ka asi, mida ma olen väga palju kuulanud. See oli nagu bucket listis ja me nägime selle asja ära, et see oli võimas.

Kristjan: Mees on mingi 82.

Mait: Mina olin Austraalias siis ja käisin Anderson Paaki vaatamas. See oli istekoht, nõksa puine, aga samas ma nägin sellise mehe ära. Ja see soojendus, Hiatus Kaiyote, kui see ütleb midagi, ilma trummarita laulja/kitarrist. See oli ikka maailmaklassi asi, mida nägin.

 

Aga ei ole raskem müüa. Võib-olla selle koha pealt on, et andsime nüüd selle singli (“Kohvikas!”) välja. Ma teadsin, et see pakub kõneainet, aga ütleme niimoodi, et keskpäevane raadiomaterjal see ei olnud.

 

Vaheküsimus managerile: kumb on parem bänd, kas Seltskond Pargis või The Kenors?

Mait: Ma ütlen niimoodi, et mõlemad on väga head bändid. Manageri rõõmu pakub mulle Kenors rohkem, sest see on nagu keeruline.

Kristjan: Raskem müüa?

Mait: Ei, Kristjan on heas mõttes natuke napakam. Kasvõi raiderite koostamine või tehniline produktsioon kaheksaliikmelisele bändile ei ole lihtne. Seltkond Pargis nii pretensioonikad ei ole, selle koha pealt lihtsam. Aga ei ole raskem müüa. Võib-olla selle koha pealt on, et andsime nüüd selle singli (“Kohvikas!”) välja. Ma teadsin, et see pakub kõneainet, aga ütleme niimoodi, et keskpäevane raadiomaterjal see ei olnud.

„Kohvikast!“ räägime, jah?

Mait: Jah. Nii palju, et need inimesed, kes ma sinna kutsusin ja kes on muusikaga väga kursis, olid väga positiivselt üllatunud selle asja suhtes. Ma võiksin ju eraldi välja tuua ka, mis mulle öeldi. Esiteks Erik Morna ütles: „See oli väga live. Aitäh!” Saime seal juttu rääkida ja tuleb välja, et see mees on Sauelt. Ma olen Keilast, nii et see kohe nagu lõi. Üks mees ütles, et see on uus Frank Zappa.  Teine ütles, et see on uus religioon ja et see live oli nagu mingi muinasjutumaa, nagu Alice imedemaal; väga kõva; võiks veel asju koos teha. See oli kolme tähtsa mehe tagasiside.

Mis vajaks normiks tõmbamist maailmas?

Mait: No esimene asi on see, et võiks vähem kilekotte toota.

Kristjan: Jah. Vähem võiks metsasid põleda ka. Bernie Sanders võiks võita. Ameerika võiks normiks tõmmata. See oleks lahe.

Mait: Eestis võiks olla vähem – noh, ma ütlen otse välja – Eestis võiks olla vähem homovihkamist ja rassismi. See on ajuvaba. Ela ja lase elada. Miks sa vaevad ennast selliste asjadega, et käid talvel lühikeste pükstega patrullimas? Millega sa tegeled? Kas sa üüri ei pea maksma? Mida sa teed?

 

See on veidi naljakas mõelda, et what the fuck, nublu ja Kenors koos, et see ei make’i üldse sense’i. Aga ülilahe, et siuke asi juhtus.

 

Nii et te ei ole EKRE valijad?

Kristjan: Muidugi oleme.

Mait: Eesti eest!

TUJU POLE HALB: Kenorsite ninamehel Kristjan Tensol ja Mait Veskeril on alati Tartusse tulles rõõmus tuju kaasas.

Esimest korda nägin teid ETK-s (Erinevate Tubade Klubi) paar aastat tagasi, kui tulin nublu debüütkontserdit kuulama. Mis tunne on, et just teie soendamisest sai alguse nublu tähelend?

Kristjan: Täpselt selle pärast saigi. Mul on väga hea meel. Heategevust peab tegema ja ma arvan, et nublu on väga tänulik meile. See on veidi naljakas mõelda, et what the fuck nublu ja Kenors koos, et see ei make’i üldse sense’i. Aga ülilahe, et siuke asi juhtus.

Mait: Mul õnnestus nublu esimest kontserti korraldada ja me väga palju ei rääkinud, aga ma küsisin, et kes võiks soendada. Ma mõtlesin Catapulta peale, aga nad ei saanud. Ta ütles, et võiks olla mingi napakas asi ja siis see (Kenors) oli esimene napakas asi, mis mulle pähe tuli.

Millega tegelete, kui te ei ole disco/souli/funki/punki esindajad eestis?

Kristjan: Ma õpin Otsa koolis trumme – peamiselt jazz ja funk trumme. Vahepeal tegeleme videoprojektidega ka. Varsti tuleb üks video välja (Lexsoul Dancemachine’i muusikavideo).

Milliseid videoprojekte teete?

Kristjan: Muusikavideosid. Me oleme teinud muusikavideosid bändidele nagu Mees Inc., Rake, Estrada Orchestra, Meisterjaan. Meil on selline asi nagu Fenta Films, kus me teeme ka sarja „Proovikasess“, mida alustame varsti ka uue hooga.

Mait: Tuleb selleks aega leida.

Kristjan: Peamiselt peale video ja muusika muuga ei jõuagi tegeleda.

Mait: „Proovikasessil“ on neli osa väljas. Neid tuleb veel. Inspiratsiooniks on kindlasti KEXP ja Tiny Desk. Mõtlesime, et võiks Eestis ka olla selline.

Kristjan: Aga rotim versioon.

Mait: Jah, see on meie rott proovikas. Meil on see aastaid olnud ja see koht on ikka korralik pesa. Sealt on kõik need bändid välja ka tulnud, nagu Kenors, Mees Inc. ja Seltskond Pargis.

Kristjan: See on Telliskivis. Telliskivi B-hoones. On siuke bänd nagu KEETAI, kes on kaks hästi lahedat noort Eesti-Vene tüüpi, kes teevad muusikat, mis alguses oli siuke noise-punk, aga nüüd on selline tümakas ja noise. See on väga huvitav ja nad teevad seda seal.

Mait: The Boondocks ja Vesi Päästab olid seal. Ning Centre El Muusa, mis on Misha Panfilovi projekt. Krautrock võib selle kohta öelda.

Kristjan: Nad olid seal saates jah, aga mitte seal proovikas.

Palju muidu sellised videod vaatamisi saavad Eestis? Kui populaarsed need on?

Kristjan: Noh, muusikavideotega on meil olnud nii, et Meisterjaani video sai väga palju, kuna ta on Meisterjaan. Aga kui rääkida „Proovikasessidest“, siis Vesi Päästab sai mingi 1000 vaatamist.

Mait: Promotöö oli vajaka seal.

Kristjan: Jah. Aga eks ta on siuke algusfaasis asi ka hetkel. Ei taha mingit  Liis Lemsalut kutsuda, aga kui natukene suuremad bändid tulevad, siis võib-olla saab asi hoo sisse.

Mait: Seal on vaja siuke märk maha panna. Midagi sealt proovikast tuli, et ei olnud niisama jauramine kogu aeg.

INDIE BÄNDI DOGMADE LÕHKUMINE: Kenorsi ninamees Kristjan Tenso möllab hoopiski löökpillide taga.

Kas kohv käib riisi- või Alma piimaga?

Kristjan: Ikkagi mandlipiimaga

Mait: Mina joon hapukoorega kohvi.

Kristjan: Hapukoore või keefiriga.

Mait: Majoneesiga olen ka proovinud.

Naiiv ei loe.* Miks te ainult Svetas live’e annate?

*Bänd andis 29. novembril 2019 Naiivis, Tartus ka live’i.

Mait: Kogukonna värk.

Kristjan: Me ei ole ainult Svetas andnud tegelt. Me oleme Svetas kõige rohkem andnud.

Naiiv ei loe.

Kristjan: Naiiv ei loe, aga me andsime ka KPK-s (Kivi Paber Käärid) ühe live’i, siis me andsime ETK-s ühe live’i.

Ehk siis Telliskivis?

Kristjan: Jah, seal lähedal. Tehnika ja proovikas on seal samas. Ei pea takso peale palju raha raiskama. Suht kõik Tallinnas toimub seal.

Mait: See bänd nagu sobib sinna.

Kristjan: Sinilind ju ei toimi enam.

Mait: Toimib küll. Danel Pandre tegi uue koha sinna.

U3 kadus ka ju ära.

Kristjan: Jah.

Mait: Jah. Nüüd on seal uus koht, Kinomaja on nimi vist.

Kristjan: U4.

KONTSERTETENDUS: Kenors proovib oma laividel muusikale lisaväärtust anda, “Kohvikas!” singliesitus Sveta Baaris 11. jaanuaril.

 

Kelle poolt te riigikogu valimistel hääletasite?

Mait: Ma mäletan. Ma olin Austraaliamaal, lükkasin oma ID-kaardi lugeja sisse… Mis erakond see oli, kes tegi suht äärelise reklaami ja tuli mingi skandaal?

Kristjan: EV200?

Mait: Eesti 200, jah. Minu meelest selle venna nimi oli Marek Reinaas. Mingi reklaamimees. Vaatasin, et kõva vend, võib minu hääle võtta.

Kristjan: Ma hääletasin Sotside poolt ja ma ei mäleta, mis selle naise nimi oli, kelle poolt ma hääletasin, aga mu õde ütles, et ta on hea inimene, kelle poolt hääletada, ja ma usaldasin teda.

Mait: Enne seda ma hääletasin ka Sotside poolt. Mingi Ramo oli selle venna nimi vist. Mingi noor tüüp oli.

Kristjan: Teadlikud valijad.

Mait: Mõtlesin, et valima peab ja enne seda ma ei viitsinud valida, sest mul ei olnud ID-kaarti. Ma ei hakka Tartust Keilasse ronima, et valida. Unusta ära. Oli jah mingi Ramo, aga ma ei mäleta, mis ta perekonnanimi oli. Ühesõnaga, oli mingi Ramo.

 Miks ei tohiks Kanepit legaliseerida?

Kristjan: Kanepit ei tohiks legaliseerida, sest liiga paljud tublid diilerid jääksid oma tööst ilma. Ma arvan, et see on kõige olulisem põhjus. Sa oled vaeva näinud, omale klientuuri saanud juba ja võib-olla head sordid välja valinud ning siis tuleb riik ja võtab kõik raha ära.

Mait: Need, kes hinda 20 euro või 300 krooni peal on viimased 20 aastat hoidnud, nende äri läheb pekki. See kanepiaktivism on natuke jabur, natuke klounaad minu jaoks. Sellest ei ole vaja nii palju rääkida. Need, kes teevad, teevad niikuinii. Võib legaliseerida, aga mis see muudab.

Kui väga ootate Neljanda Dimensiooni sünnipäeva?

Mait: Mina ootan küll. Ma arvan, et see tuleb väga lahe live.

Kristjan: Ma ootan ka seda väga. Ma arvan, et see tuleb veel parem kui Neljanda Dimensiooni eelmised sünnipäevad. EiKi live tuleb, ma arvan, ka väga lahe.

Mait: Meie sõber on seal DJ. Saame jälle kõik üheskoos Tartusse tulla. Ma õppisin siin ja mul läheb alati süda soojaks, kui on veel põhjust ka tulla, siis on nagu hästi.

 

The Kenors esineb 21. veebruari õhtul Tartus Genialistide Klubis Neljanda Dimensiooni neljanda sünnipäeva peol.

 

Fotod: Kristofer Jürisoo ja Henry-Laur Allik

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Kenors ehk akadeemilise taustaga noored, kes mängivad kreisit muusikat

Published On: February 16, 2020By

Kenorsi saabuva Tartu laivi puhul otsustas Neljas Dimensioon bändi rajalt maha võtta esimese pikema usutluse jaoks. Kenorsi ninamees Kristjan Tenso ja manager Mait Vesker olid lahkelt valmis külma õlle saatel meile tutvustama Telliskivi kogukonna ansambli siseelu, mis žanriliselt ennast kunagi piirata ei kavatse.

Kes on Kenors?

Kristjan: Kenors on põhimõtteliselt siuke bänd, kus on minu kirjutatud muusika. See on bänd, kus on sellel (4D4 üritusel -toim.) live‘il seitse väga andekat muusikut, aga muidu kaheksa. See ongi muusika, mida mina kirjutan ja prooviruumis me teeme need asjad ümber. Inspiratsiooni on palju.

Alguses te olite magamistoa indiebänd, nüüd olete disco/souli/funki/punki segubänd. Mis juhtus? Kas Mac DeMarco ei meeldi enam?

Kristjan: Kuulan ikka. Mul on selline asi, et ma üritan ennast žanritega võimalikult vähe piirata, et ma tegelikult kuulan igasugust muusikat ja kõik on laual. Ei ole üldse välistatud, et võib-olla isegi kunagi teeme teknot või house’i bändiga.

Mait: Ma saan aru, et see on reaalne plaan. Tegelikult on selline lugu, et ma korraldan ühte kontserti. Partiboi69 tuleb Austraaliast Eestisse. Kulutulena on levinud see vend. Ühesõnaga, pikutan kodus ja Kristjan helistab mulle täiesti jabura ideega: “Mul on sulle tunni jagu technot, house’i ja trance’i kaheksaliikmelise bändiga.” Mul vajub karp lahti. Kuidagi keeruline on seda hoomata, et kuidas palun? Aga tuleb välja, et Partiboi kontserdil on Kenors, mis teeb tunni jagu house’i, trance’i ja technot.

Kristjan: See, mis žanri Kenors teeb, ei ole arvatavasti mitte kunagi selge. Alguses oli indie, siis funk, punk ja nüüd vaatab edasi.

Mait: Ma nagu ei julgegi öelda. Võib täitsa öelda kontsertetendus. Juba Sveta baari singli esikal oli ka see vibe.

SVETA BAARI PÕHIBÄND: Kenorsi singli “Kohvikas!” esikas Sveta baaris möödus tiheda tossu sees.

 

Vihane vajadus ehk lapsetapja laul. “Andke mulle nikotiini, andke mulle kofeiini, andke mulle kallist siidrit, andke mulle viina. Loetelu jätkub. Mul on hästi kiirelt vaja, kui ma ei saa, mida vajan, siis ma hakkan lapsi tapma, kui ma ei saa kohe, mida vajan, siis ma tapan kõik lapsed ära” Mis on nende ridade sügavmõte?

Kristjan: See ongi see sügav vihane vajadus, mis on kõige selle hea järel ja võib-olla, kes teavad, saavad Star Warsi viitest ka aru. Kes teab, see teab. Me kõik teame seda väikest häält, mis on vihane vajadus kukla taga, mis soovib kõike seda head ja ilusat.

Praegu oleme Tartus ja on käimas ka Eesti Laulu poolfinaalid. Kellele te pöialt hoiate?

Mait: Ma ei ole jälginud absoluutselt.

Kristjan: Ma korra vaatasin neid lugusid ja kuidagi mitte miski ei tundunud nagu… Aaaa, Frederik Küüts.

Mait: Mina tahtsin ka seda välja tuua. Ma ei ole seda lugu kuulanud.

Kristjan: Ma ei ole ka seda lugu kuulanud, aga ta on lahe tüüp. Ma hoian talle pöialt.

Mait: Ma teda ei tunne isiklikult, aga ma kuidagi tahan, et tal läheks hästi

Kas Kenors proovib ka kunagi Eurovisioonile saada?

Kristjan:  Muidugi. Saame ka kindlalt. “Lapsetapjaga” proovimegi. See on siuke rahvahitt.

 

Kui ma kutsusin oma kursaõed bäkki laulma, siis üks kursaõde ütles, et see on väga huvitav, kuidas sa oled saanud akadeemilise taustaga inimesed mängima nii kreisit muusikat.

 

Kas te muusikakoolis olete käinud?

Kristjan: Ja see ongi hästi naljakas. Kui bänd algas, siis see oli täiesti amatööride bänd ja ainult kitarrist oli muusikakooli inimene. Ta mängis bassi siis. See oligi täiesti lusti ja sõprade bänd. Siis kuidagi aja jooksul on need liikmed vahetunud ja muusika kvaliteet kasvanud. Praegu on meil bändis ainult üks inimene, kes ei ole muusikakooli inimene. Ei, kaks inimest ikkagi. Bassimees on EMTAst, bäkilauljad on Otsast, ma ise käin Otsas, saksimängija on Otsast ja kitarrimängija on Viljandist.

Mait: See tšikk, kes klahve mängib, ta on ikkagi laste muusikakooli lõpetanud.

Kristjan: Tegelt jah, kõik on käinud. Kui ma kutsusin oma kursaõed bäkki laulma, siis üks kursaõde ütles, et see on väga huvitav, kuidas ma olen saanud akadeemilise taustaga inimesed mängima nii kreisit muusikat.

Mait: Trummar (Mattis Kirsipuu) on mingi… kas ta on finantsanalüütik, vist?

Kristjan: Aga ta on ise õppinud väga kaua ja on andekam kui paljud muusikakooli trummarid.

Mait: Kunagi oli Noortebänd, ma ei tea, kas ta oli vist Progressiga ja tema sai parima trummari auhinna. Ju tal on siis selline suurepärane matemaatiline mõtlemine.

Kristjan: Tal on bänditaust hästi tugev.

Mis tobi teete?

Kristjan: Kurat, snuusi, Odensit.

Mait: Peale seda, kui see kuradi valge asi legaalseks läks, tahad ikkagi seda pruuni matsu lükata, aga sinist Camelit teen mina, kui see oluline on.

Kristjan: Ma teen ka sinist Camelit, kui ma purjus olen, aga tegelikult ma teen seda, mida pakutakse.

PRUUN MATS ON TEEMAS: Kristjan Tenso ja Mait Vesker eelistavad oma vereringesse nikotiini saada mokatubaka abil.

Kes on teid muusikaliselt kõige rohkem mõjutanud?

Kristjan: See on hea küsimus. Võib-olla isegi Sun Ra on kõige suuremaks eeskujuks olnud. Sun Ra ja Roy Ayers. Need on need kaks tüüpi, kes on jäänud läbi aegade alles. Ka Misha Panfilov ja Estrada Orchestra.

Muusikasündmus 2019. aastal?

Kristjan: See, et Roy Ayers käis Eestis. Tema laiv, mis oli sügisel.

Mait: Minu jaoks oli see ka asi, mida ma olen väga palju kuulanud. See oli nagu bucket listis ja me nägime selle asja ära, et see oli võimas.

Kristjan: Mees on mingi 82.

Mait: Mina olin Austraalias siis ja käisin Anderson Paaki vaatamas. See oli istekoht, nõksa puine, aga samas ma nägin sellise mehe ära. Ja see soojendus, Hiatus Kaiyote, kui see ütleb midagi, ilma trummarita laulja/kitarrist. See oli ikka maailmaklassi asi, mida nägin.

 

Aga ei ole raskem müüa. Võib-olla selle koha pealt on, et andsime nüüd selle singli (“Kohvikas!”) välja. Ma teadsin, et see pakub kõneainet, aga ütleme niimoodi, et keskpäevane raadiomaterjal see ei olnud.

 

Vaheküsimus managerile: kumb on parem bänd, kas Seltskond Pargis või The Kenors?

Mait: Ma ütlen niimoodi, et mõlemad on väga head bändid. Manageri rõõmu pakub mulle Kenors rohkem, sest see on nagu keeruline.

Kristjan: Raskem müüa?

Mait: Ei, Kristjan on heas mõttes natuke napakam. Kasvõi raiderite koostamine või tehniline produktsioon kaheksaliikmelisele bändile ei ole lihtne. Seltkond Pargis nii pretensioonikad ei ole, selle koha pealt lihtsam. Aga ei ole raskem müüa. Võib-olla selle koha pealt on, et andsime nüüd selle singli (“Kohvikas!”) välja. Ma teadsin, et see pakub kõneainet, aga ütleme niimoodi, et keskpäevane raadiomaterjal see ei olnud.

„Kohvikast!“ räägime, jah?

Mait: Jah. Nii palju, et need inimesed, kes ma sinna kutsusin ja kes on muusikaga väga kursis, olid väga positiivselt üllatunud selle asja suhtes. Ma võiksin ju eraldi välja tuua ka, mis mulle öeldi. Esiteks Erik Morna ütles: „See oli väga live. Aitäh!” Saime seal juttu rääkida ja tuleb välja, et see mees on Sauelt. Ma olen Keilast, nii et see kohe nagu lõi. Üks mees ütles, et see on uus Frank Zappa.  Teine ütles, et see on uus religioon ja et see live oli nagu mingi muinasjutumaa, nagu Alice imedemaal; väga kõva; võiks veel asju koos teha. See oli kolme tähtsa mehe tagasiside.

Mis vajaks normiks tõmbamist maailmas?

Mait: No esimene asi on see, et võiks vähem kilekotte toota.

Kristjan: Jah. Vähem võiks metsasid põleda ka. Bernie Sanders võiks võita. Ameerika võiks normiks tõmmata. See oleks lahe.

Mait: Eestis võiks olla vähem – noh, ma ütlen otse välja – Eestis võiks olla vähem homovihkamist ja rassismi. See on ajuvaba. Ela ja lase elada. Miks sa vaevad ennast selliste asjadega, et käid talvel lühikeste pükstega patrullimas? Millega sa tegeled? Kas sa üüri ei pea maksma? Mida sa teed?

 

See on veidi naljakas mõelda, et what the fuck, nublu ja Kenors koos, et see ei make’i üldse sense’i. Aga ülilahe, et siuke asi juhtus.

 

Nii et te ei ole EKRE valijad?

Kristjan: Muidugi oleme.

Mait: Eesti eest!

TUJU POLE HALB: Kenorsite ninamehel Kristjan Tensol ja Mait Veskeril on alati Tartusse tulles rõõmus tuju kaasas.

Esimest korda nägin teid ETK-s (Erinevate Tubade Klubi) paar aastat tagasi, kui tulin nublu debüütkontserdit kuulama. Mis tunne on, et just teie soendamisest sai alguse nublu tähelend?

Kristjan: Täpselt selle pärast saigi. Mul on väga hea meel. Heategevust peab tegema ja ma arvan, et nublu on väga tänulik meile. See on veidi naljakas mõelda, et what the fuck nublu ja Kenors koos, et see ei make’i üldse sense’i. Aga ülilahe, et siuke asi juhtus.

Mait: Mul õnnestus nublu esimest kontserti korraldada ja me väga palju ei rääkinud, aga ma küsisin, et kes võiks soendada. Ma mõtlesin Catapulta peale, aga nad ei saanud. Ta ütles, et võiks olla mingi napakas asi ja siis see (Kenors) oli esimene napakas asi, mis mulle pähe tuli.

Millega tegelete, kui te ei ole disco/souli/funki/punki esindajad eestis?

Kristjan: Ma õpin Otsa koolis trumme – peamiselt jazz ja funk trumme. Vahepeal tegeleme videoprojektidega ka. Varsti tuleb üks video välja (Lexsoul Dancemachine’i muusikavideo).

Milliseid videoprojekte teete?

Kristjan: Muusikavideosid. Me oleme teinud muusikavideosid bändidele nagu Mees Inc., Rake, Estrada Orchestra, Meisterjaan. Meil on selline asi nagu Fenta Films, kus me teeme ka sarja „Proovikasess“, mida alustame varsti ka uue hooga.

Mait: Tuleb selleks aega leida.

Kristjan: Peamiselt peale video ja muusika muuga ei jõuagi tegeleda.

Mait: „Proovikasessil“ on neli osa väljas. Neid tuleb veel. Inspiratsiooniks on kindlasti KEXP ja Tiny Desk. Mõtlesime, et võiks Eestis ka olla selline.

Kristjan: Aga rotim versioon.

Mait: Jah, see on meie rott proovikas. Meil on see aastaid olnud ja see koht on ikka korralik pesa. Sealt on kõik need bändid välja ka tulnud, nagu Kenors, Mees Inc. ja Seltskond Pargis.

Kristjan: See on Telliskivis. Telliskivi B-hoones. On siuke bänd nagu KEETAI, kes on kaks hästi lahedat noort Eesti-Vene tüüpi, kes teevad muusikat, mis alguses oli siuke noise-punk, aga nüüd on selline tümakas ja noise. See on väga huvitav ja nad teevad seda seal.

Mait: The Boondocks ja Vesi Päästab olid seal. Ning Centre El Muusa, mis on Misha Panfilovi projekt. Krautrock võib selle kohta öelda.

Kristjan: Nad olid seal saates jah, aga mitte seal proovikas.

Palju muidu sellised videod vaatamisi saavad Eestis? Kui populaarsed need on?

Kristjan: Noh, muusikavideotega on meil olnud nii, et Meisterjaani video sai väga palju, kuna ta on Meisterjaan. Aga kui rääkida „Proovikasessidest“, siis Vesi Päästab sai mingi 1000 vaatamist.

Mait: Promotöö oli vajaka seal.

Kristjan: Jah. Aga eks ta on siuke algusfaasis asi ka hetkel. Ei taha mingit  Liis Lemsalut kutsuda, aga kui natukene suuremad bändid tulevad, siis võib-olla saab asi hoo sisse.

Mait: Seal on vaja siuke märk maha panna. Midagi sealt proovikast tuli, et ei olnud niisama jauramine kogu aeg.

INDIE BÄNDI DOGMADE LÕHKUMINE: Kenorsi ninamees Kristjan Tenso möllab hoopiski löökpillide taga.

Kas kohv käib riisi- või Alma piimaga?

Kristjan: Ikkagi mandlipiimaga

Mait: Mina joon hapukoorega kohvi.

Kristjan: Hapukoore või keefiriga.

Mait: Majoneesiga olen ka proovinud.

Naiiv ei loe.* Miks te ainult Svetas live’e annate?

*Bänd andis 29. novembril 2019 Naiivis, Tartus ka live’i.

Mait: Kogukonna värk.

Kristjan: Me ei ole ainult Svetas andnud tegelt. Me oleme Svetas kõige rohkem andnud.

Naiiv ei loe.

Kristjan: Naiiv ei loe, aga me andsime ka KPK-s (Kivi Paber Käärid) ühe live’i, siis me andsime ETK-s ühe live’i.

Ehk siis Telliskivis?

Kristjan: Jah, seal lähedal. Tehnika ja proovikas on seal samas. Ei pea takso peale palju raha raiskama. Suht kõik Tallinnas toimub seal.

Mait: See bänd nagu sobib sinna.

Kristjan: Sinilind ju ei toimi enam.

Mait: Toimib küll. Danel Pandre tegi uue koha sinna.

U3 kadus ka ju ära.

Kristjan: Jah.

Mait: Jah. Nüüd on seal uus koht, Kinomaja on nimi vist.

Kristjan: U4.

KONTSERTETENDUS: Kenors proovib oma laividel muusikale lisaväärtust anda, “Kohvikas!” singliesitus Sveta Baaris 11. jaanuaril.

 

Kelle poolt te riigikogu valimistel hääletasite?

Mait: Ma mäletan. Ma olin Austraaliamaal, lükkasin oma ID-kaardi lugeja sisse… Mis erakond see oli, kes tegi suht äärelise reklaami ja tuli mingi skandaal?

Kristjan: EV200?

Mait: Eesti 200, jah. Minu meelest selle venna nimi oli Marek Reinaas. Mingi reklaamimees. Vaatasin, et kõva vend, võib minu hääle võtta.

Kristjan: Ma hääletasin Sotside poolt ja ma ei mäleta, mis selle naise nimi oli, kelle poolt ma hääletasin, aga mu õde ütles, et ta on hea inimene, kelle poolt hääletada, ja ma usaldasin teda.

Mait: Enne seda ma hääletasin ka Sotside poolt. Mingi Ramo oli selle venna nimi vist. Mingi noor tüüp oli.

Kristjan: Teadlikud valijad.

Mait: Mõtlesin, et valima peab ja enne seda ma ei viitsinud valida, sest mul ei olnud ID-kaarti. Ma ei hakka Tartust Keilasse ronima, et valida. Unusta ära. Oli jah mingi Ramo, aga ma ei mäleta, mis ta perekonnanimi oli. Ühesõnaga, oli mingi Ramo.

 Miks ei tohiks Kanepit legaliseerida?

Kristjan: Kanepit ei tohiks legaliseerida, sest liiga paljud tublid diilerid jääksid oma tööst ilma. Ma arvan, et see on kõige olulisem põhjus. Sa oled vaeva näinud, omale klientuuri saanud juba ja võib-olla head sordid välja valinud ning siis tuleb riik ja võtab kõik raha ära.

Mait: Need, kes hinda 20 euro või 300 krooni peal on viimased 20 aastat hoidnud, nende äri läheb pekki. See kanepiaktivism on natuke jabur, natuke klounaad minu jaoks. Sellest ei ole vaja nii palju rääkida. Need, kes teevad, teevad niikuinii. Võib legaliseerida, aga mis see muudab.

Kui väga ootate Neljanda Dimensiooni sünnipäeva?

Mait: Mina ootan küll. Ma arvan, et see tuleb väga lahe live.

Kristjan: Ma ootan ka seda väga. Ma arvan, et see tuleb veel parem kui Neljanda Dimensiooni eelmised sünnipäevad. EiKi live tuleb, ma arvan, ka väga lahe.

Mait: Meie sõber on seal DJ. Saame jälle kõik üheskoos Tartusse tulla. Ma õppisin siin ja mul läheb alati süda soojaks, kui on veel põhjust ka tulla, siis on nagu hästi.

 

The Kenors esineb 21. veebruari õhtul Tartus Genialistide Klubis Neljanda Dimensiooni neljanda sünnipäeva peol.

 

Fotod: Kristofer Jürisoo ja Henry-Laur Allik