Asjad, millest ei räägita

Published On: December 17, 2018By

On palju asju, millest ei räägita. Üks neist on ÕIS.

ÕIS ehk õppeinfosüsteem on esmakursuslaste peavalu, õppejõudude kättemaksuvahend, e-kool, kuhu vanemad ei pääse, ja viimase aasta tudengite kõige igavam igapäevane tööriist. Tartu Ülikooli ÕIS on siiani tekitanud palju küsimusi ja muresid, pudru ja kapsaid. Peale pikka ootamist on lõpuks ÕISi saagal järg, originaalse nimega ÕIS2, mis on saadaval kõigile tudengitele ja endiselt täiesti tasuta.

Kuid ei maksa unustada, et ÕIS1 ei ole kuhugi kadunud. See on meie sõrmede lihasmälus, meie brauseri automaatvalikutes. Kuna tegemist on kõige vähem olulise teabega meie isiklikus elus, oleme lasknud kõikidel arvutitel ja brauseritel ÕISi parooli vabalt mäletada, et ÕISi sisenemine mööduks võimalikult kiirelt ja valutult.

Jah, ÕIS on tekitanud palju küsimusi ja andnud vähe vastuseid. Kuni ühel õhtul muutus minu jaoks kõik.

Ma sain ÕISilt vastuse, ilma et ma oleksin midagi küsinud.

Oli neljapäeva õhtu. Ma olin sõbra sünnipäeval ja jõin õlut. Me istusime viiekesi ümber valge tabureti, mille peal olid krõpsud, ja rääkisime juttu. Kes targemat, kes vähem targemat.

Õhtu oli möödumas juba “normaalse peo” sildi all, kuni ühel hetkel ma kuulsin seda. Ma kuulsin, et ÕISis saab vahetada värve.

Ma mõtlesin, et ma kuulsin valesti. Või sain aru valesti. Mis mõttes ÕISis saab värve vahetada, ega see ei ole mingi… YouTube?! (Kuigi seal on ainult kaks värvi – must ja valge – täpselt nagu riigikontrolli kodulehel, kus antakse külastajale valik, kas ta soovib näha riigikontrolli heledates või tumedates toonides; ju siis semiootikud ikkagi lähevad kuhugi pärast lõpetamist tööle.)

Teadaande autoriks oli hambaarstitudeng Estelle Saavaste, kes väitis, et tema ÕIS on erkroosa. Tal oli ühel päeval igav ja otsides igavusele leevendust ÕISist (???), leidiski ta alatult peidetud värvivahetusskeemi, kus värvid ei ole mitte nimede, vaid numbritega. Sest tegemist ei olegi pelgalt värvidega, vaid lausa neljateistkümne värvilahendusega (kusjuures vaikimisi lahendus on number 12).

Normaalne pidu oli läbi ja me läksime kõik ÕISi värve vahetama.

Kes seda lugu ei usu, võib vabatahtlikult ÕIS1 minna ja paremast ülemisest nurgast “vali tegevus…” alt “seaded” vajutada ning kulutada oma piiratud aega kõige mõistlikumal viisil.

Dramaatilised kolm punkti “vali tegevuse” järel vihjasid aastaid, et sealt võib midagi leida.

Kui tahad ka nii häid hindeid, muuda ÕIS roosaks.


Leave A Comment

Sarnased artiklid

Asjad, millest ei räägita

Published On: December 17, 2018By

On palju asju, millest ei räägita. Üks neist on ÕIS.

ÕIS ehk õppeinfosüsteem on esmakursuslaste peavalu, õppejõudude kättemaksuvahend, e-kool, kuhu vanemad ei pääse, ja viimase aasta tudengite kõige igavam igapäevane tööriist. Tartu Ülikooli ÕIS on siiani tekitanud palju küsimusi ja muresid, pudru ja kapsaid. Peale pikka ootamist on lõpuks ÕISi saagal järg, originaalse nimega ÕIS2, mis on saadaval kõigile tudengitele ja endiselt täiesti tasuta.

Kuid ei maksa unustada, et ÕIS1 ei ole kuhugi kadunud. See on meie sõrmede lihasmälus, meie brauseri automaatvalikutes. Kuna tegemist on kõige vähem olulise teabega meie isiklikus elus, oleme lasknud kõikidel arvutitel ja brauseritel ÕISi parooli vabalt mäletada, et ÕISi sisenemine mööduks võimalikult kiirelt ja valutult.

Jah, ÕIS on tekitanud palju küsimusi ja andnud vähe vastuseid. Kuni ühel õhtul muutus minu jaoks kõik.

Ma sain ÕISilt vastuse, ilma et ma oleksin midagi küsinud.

Oli neljapäeva õhtu. Ma olin sõbra sünnipäeval ja jõin õlut. Me istusime viiekesi ümber valge tabureti, mille peal olid krõpsud, ja rääkisime juttu. Kes targemat, kes vähem targemat.

Õhtu oli möödumas juba “normaalse peo” sildi all, kuni ühel hetkel ma kuulsin seda. Ma kuulsin, et ÕISis saab vahetada värve.

Ma mõtlesin, et ma kuulsin valesti. Või sain aru valesti. Mis mõttes ÕISis saab värve vahetada, ega see ei ole mingi… YouTube?! (Kuigi seal on ainult kaks värvi – must ja valge – täpselt nagu riigikontrolli kodulehel, kus antakse külastajale valik, kas ta soovib näha riigikontrolli heledates või tumedates toonides; ju siis semiootikud ikkagi lähevad kuhugi pärast lõpetamist tööle.)

Teadaande autoriks oli hambaarstitudeng Estelle Saavaste, kes väitis, et tema ÕIS on erkroosa. Tal oli ühel päeval igav ja otsides igavusele leevendust ÕISist (???), leidiski ta alatult peidetud värvivahetusskeemi, kus värvid ei ole mitte nimede, vaid numbritega. Sest tegemist ei olegi pelgalt värvidega, vaid lausa neljateistkümne värvilahendusega (kusjuures vaikimisi lahendus on number 12).

Normaalne pidu oli läbi ja me läksime kõik ÕISi värve vahetama.

Kes seda lugu ei usu, võib vabatahtlikult ÕIS1 minna ja paremast ülemisest nurgast “vali tegevus…” alt “seaded” vajutada ning kulutada oma piiratud aega kõige mõistlikumal viisil.

Dramaatilised kolm punkti “vali tegevuse” järel vihjasid aastaid, et sealt võib midagi leida.

Kui tahad ka nii häid hindeid, muuda ÕIS roosaks.