JUHTKIRI: Miks olla vähem?

Published On: June 24, 2018By

Tere, kallis tudeng!

Käes on suvi ja me loodame, et vähemalt praegu on sul vaba aega teha seda, mida hing ihaldab. Palun kasuta oma aega mõistlikult, sest tea, et septembris hakkab jälle SEE KÕIK pihta.

SEE KÕIK toimub kulmineeruvalt – alguses näpistad aega oma vanaema sünnipäeva arvelt, et üks tüütu kodutöö ära teha. Okei, see on normaalne. Tulemused vajavad ohverdusi ning planeet teeb uue tiiru ümber oma orbiidi ja taaskord jõuab kätte see päev, kui su vanaema peab sünnipäeva. Sest järgmine aasta samal ajal on kindlasti rohkem aega, eriti su üha vananeval vanaemal.

Helistad sõbrannale ja küsid, kas temal on ka vahel tunne, et kuigi on jube palju teha, siis tehtud ikka midagi ei saa. Sõbranna ütleb, et sa oled liiga tubli. Mida see tähendab – tubli?

Kõikide kodutööde ja endale kuhjatud kohustuste hulgas tuleb meelde, et paljusid oma ülikooliväliseid sõpru pole juba mitu kuud näinud. Südametunnistus hakkab pigistama ja otsustad initsiatiivi enda peale võttes kutsuda oma sõbrad ühel õhtul välja. Kõigile sobiva aja leidmine osutub eos võimatuks – ka su tegusatel sõpradel pole aega. Paljud on ennast kuhugi ära lubanud ning kokku saate vähendatud koosseisus. Tore on ikka kokku saada ja lohutad ennast sellega, et vähemalt pole sa ainuke, kelle elu kõige piiratum ressurss on aeg.

Ammu oled juba ära unustanud, mis maitsega on su ema kodused toidud. Pühapäeva õhtul magama minnes mõtled, kui vähe aega su päevas on. Helistad sõbrannale ja küsid, kas temal on ka vahel tunne, et kuigi on jube palju teha, siis tehtud ikka midagi ei saa. Sõbranna ütleb, et sa oled liiga tubli. Mida see tähendab – tubli?

Vikipeedia ütleb meile, et tubli studentus lõpetab ülikooli nominaalajaga ning keskmise hindega vähemalt 3.5, on aktiivne vähemalt ühes tudengiorganisatsioonis ning läbinud ülikooli ajal ühe kohustusliku ja ühe vabatahtliku praktika. Väljaspool ülikooli käib tubli studentus regulaarselt trennis, sest healthy mind in a healthy body ja ka tööl raha teenimas, sest work hard play hard.

Mida Vikipeedia ei ütle, on see, et sama tubli studentus vastab pooltele oma telefonikõnedele “ma ei saa rääkida, mul on kiire”, pole viimased poolteist aastat käinud enamikul oma sõprade sünnipäevadest ja soovib igal aastal jõuluvanalt, et päevas oleks rohkem kui 24 tundi.

ERR Novaatoris kirjutas neuropsühhofarmakoloogia teadur Kariina Laas sellest, et need, kes on eriti tublid, põlevad ka kiiremini läbi. Tema sõnul antakse sellistele inimestele tänu nende tublidusele aina rohkem ülesandeid ning see viib neid läbipõlemiseni, mõnda aeglasemalt, mõnda kiiremini.

Vaatasime üksteise lihtsaid teksasid, T-särke ja kampsuneid ning ütlesime pooleldi naljatledes, et noh, meie oleme siis vähem.

Tähelepanu ja pühendumus ei ole lõpmatud ‒ tegeledes korraga paljude asjadega, oleme sunnitud jaotama oma tähelepanu ja pühendumust erinevatele tegevustele. Selle tulemusel me panustame igale poole natukene, jõudmata suure tõenäosusega neile tegevustele piisavalt tähelepanu pöörata, et näha, kogeda ja õppida süvitsi, põhjalikult ja mõtestatult. Me tahame kõike – kohe, nüüd ja alati.

Võta hoog maha. Puhka. Ära tõmble. Uuri, mõtle, avasta. Ole vähem.

Meie toimetuses sündis väljend “ole vähem” öölaulupeo rongkäigus tagasihoidlikult marssides, kui meile näis, et me ei sobitunud uhkete lippude ja teklitega vaatepilti, mis koondus loosungi “ole rohkem” alla. Me hakkasime mõtlema, mida tähendab see “ole rohkem”. Vaatasime üksteise lihtsaid teksasid, T-särke ja kampsuneid ning ütlesime pooleldi naljatledes, et noh, meie oleme siis vähem.

Hiljem saime aru, et see ei ole lihtsalt lausekõlks, vaid laiem suhtumine ellu. Või siis olemuslik printsiip, kui filosoofilisemalt teemale läheneda. Nii mõnigi meist avastas kevadsemestri lõpuks, et tal ei olnud viimase nelja kuu jooksul ühtegi vaba õhtut. Kogu aeg oli midagi teha. Sellest õhtust alates jäi “ole vähem” meid kummitama, kuniks otsustasime, et see on sõnum, mida tahame edastada ka oma lugejatele.

Teeme, aga teeme põhjalikult. Loeme, aga loeme rahulikult. Kirjutame, aga kirjutame siis, kui on midagi öelda. Üks asi korraga.

Rahulikku suve soovides
Neljanda Dimensiooni toimetus

P.S. “Ole vähem” ei ole seotud liikumisega OLE ROHKEM. See loosung pelgalt inspireeris meid.

Foto: Kiur Kaasik

Leave A Comment

Sarnased artiklid

JUHTKIRI: Miks olla vähem?

Published On: June 24, 2018By

Tere, kallis tudeng!

Käes on suvi ja me loodame, et vähemalt praegu on sul vaba aega teha seda, mida hing ihaldab. Palun kasuta oma aega mõistlikult, sest tea, et septembris hakkab jälle SEE KÕIK pihta.

SEE KÕIK toimub kulmineeruvalt – alguses näpistad aega oma vanaema sünnipäeva arvelt, et üks tüütu kodutöö ära teha. Okei, see on normaalne. Tulemused vajavad ohverdusi ning planeet teeb uue tiiru ümber oma orbiidi ja taaskord jõuab kätte see päev, kui su vanaema peab sünnipäeva. Sest järgmine aasta samal ajal on kindlasti rohkem aega, eriti su üha vananeval vanaemal.

Helistad sõbrannale ja küsid, kas temal on ka vahel tunne, et kuigi on jube palju teha, siis tehtud ikka midagi ei saa. Sõbranna ütleb, et sa oled liiga tubli. Mida see tähendab – tubli?

Kõikide kodutööde ja endale kuhjatud kohustuste hulgas tuleb meelde, et paljusid oma ülikooliväliseid sõpru pole juba mitu kuud näinud. Südametunnistus hakkab pigistama ja otsustad initsiatiivi enda peale võttes kutsuda oma sõbrad ühel õhtul välja. Kõigile sobiva aja leidmine osutub eos võimatuks – ka su tegusatel sõpradel pole aega. Paljud on ennast kuhugi ära lubanud ning kokku saate vähendatud koosseisus. Tore on ikka kokku saada ja lohutad ennast sellega, et vähemalt pole sa ainuke, kelle elu kõige piiratum ressurss on aeg.

Ammu oled juba ära unustanud, mis maitsega on su ema kodused toidud. Pühapäeva õhtul magama minnes mõtled, kui vähe aega su päevas on. Helistad sõbrannale ja küsid, kas temal on ka vahel tunne, et kuigi on jube palju teha, siis tehtud ikka midagi ei saa. Sõbranna ütleb, et sa oled liiga tubli. Mida see tähendab – tubli?

Vikipeedia ütleb meile, et tubli studentus lõpetab ülikooli nominaalajaga ning keskmise hindega vähemalt 3.5, on aktiivne vähemalt ühes tudengiorganisatsioonis ning läbinud ülikooli ajal ühe kohustusliku ja ühe vabatahtliku praktika. Väljaspool ülikooli käib tubli studentus regulaarselt trennis, sest healthy mind in a healthy body ja ka tööl raha teenimas, sest work hard play hard.

Mida Vikipeedia ei ütle, on see, et sama tubli studentus vastab pooltele oma telefonikõnedele “ma ei saa rääkida, mul on kiire”, pole viimased poolteist aastat käinud enamikul oma sõprade sünnipäevadest ja soovib igal aastal jõuluvanalt, et päevas oleks rohkem kui 24 tundi.

ERR Novaatoris kirjutas neuropsühhofarmakoloogia teadur Kariina Laas sellest, et need, kes on eriti tublid, põlevad ka kiiremini läbi. Tema sõnul antakse sellistele inimestele tänu nende tublidusele aina rohkem ülesandeid ning see viib neid läbipõlemiseni, mõnda aeglasemalt, mõnda kiiremini.

Vaatasime üksteise lihtsaid teksasid, T-särke ja kampsuneid ning ütlesime pooleldi naljatledes, et noh, meie oleme siis vähem.

Tähelepanu ja pühendumus ei ole lõpmatud ‒ tegeledes korraga paljude asjadega, oleme sunnitud jaotama oma tähelepanu ja pühendumust erinevatele tegevustele. Selle tulemusel me panustame igale poole natukene, jõudmata suure tõenäosusega neile tegevustele piisavalt tähelepanu pöörata, et näha, kogeda ja õppida süvitsi, põhjalikult ja mõtestatult. Me tahame kõike – kohe, nüüd ja alati.

Võta hoog maha. Puhka. Ära tõmble. Uuri, mõtle, avasta. Ole vähem.

Meie toimetuses sündis väljend “ole vähem” öölaulupeo rongkäigus tagasihoidlikult marssides, kui meile näis, et me ei sobitunud uhkete lippude ja teklitega vaatepilti, mis koondus loosungi “ole rohkem” alla. Me hakkasime mõtlema, mida tähendab see “ole rohkem”. Vaatasime üksteise lihtsaid teksasid, T-särke ja kampsuneid ning ütlesime pooleldi naljatledes, et noh, meie oleme siis vähem.

Hiljem saime aru, et see ei ole lihtsalt lausekõlks, vaid laiem suhtumine ellu. Või siis olemuslik printsiip, kui filosoofilisemalt teemale läheneda. Nii mõnigi meist avastas kevadsemestri lõpuks, et tal ei olnud viimase nelja kuu jooksul ühtegi vaba õhtut. Kogu aeg oli midagi teha. Sellest õhtust alates jäi “ole vähem” meid kummitama, kuniks otsustasime, et see on sõnum, mida tahame edastada ka oma lugejatele.

Teeme, aga teeme põhjalikult. Loeme, aga loeme rahulikult. Kirjutame, aga kirjutame siis, kui on midagi öelda. Üks asi korraga.

Rahulikku suve soovides
Neljanda Dimensiooni toimetus

P.S. “Ole vähem” ei ole seotud liikumisega OLE ROHKEM. See loosung pelgalt inspireeris meid.

Foto: Kiur Kaasik