Psühholoogiatudengid pakuvad internetis tasuta nõustamisteenust: peamised probleemid on seotud paarisuhete, pere, ärevuse ja depressiooniga

Published On: February 28, 2024By

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on depressiooni levimus Eestis üks Euroopa kõrgemaid (5,9%). Professionaalse psühholoogilise abi andjate puudus, pikad ooteajad ja krõbedad vastuvõtuhinnad ei aita kaasa sellele, et see näitaja oleks lähiajal langemas. Tudengite omaalgatuslik MTÜ Lahendus.net on võtnud oma südameasjaks, et psühholoogiline abi ja vajalik info jõuaks võimalikult kiiresti abivajajateni.

Lahendus.net on vanim internetipõhine psühholoogilise nõustamise lehekülg Eestis – ühing asutati juba 12 aastat tagasi. Nõustajad on Tartu ja Tallinna ülikoolide vanemate kursuste psühholoogiatudengid ja vilistlased ning kogu nõustamisprotsess toimub kogenud spetsialistide ja superviisorite juhendamisel. Lahendus.net-i infojuhi Liisa Liiki sõnul on tegemist turvalise keskkonnaga, kus tulevased psühholoogid saavad ellu rakendada omandatud teadmisi.

Nõustavad tudengid ja vilistlased

Üle poole nõuandjatest on siiski tudengid, mis võib tekitada küsimuse, kas praktiliselt omavanuste nõustamine võib keerukaks osutuda. Liisa Liik, kes oli 2022. aastal ka ise lahendaja rollis, tõdes, et see ei erine suuresti endast vanematele või noorematele nõuandmisest.

“Üks võimalik raskus võib olla olukord, kus nõustajal on oma eraelus sarnased probleemid nagu kliendil, mistõttu võib tal olla keerulisem kliendi olukorda neutraalselt vaadata.” – Lahendus.net infojuht Liisa Liik

Ta lisas, et tihti võib samaealiste nõustamine olla hoopis lihtsam, sest klient ja nõustaja võivad üksteist paremini mõista. “Üks võimalik raskus võib olla olukord, kus nõustajal on oma eraelus sarnased probleemid nagu kliendil, mistõttu võib tal olla keerulisem kliendi olukorda neutraalselt vaadata,” nentis Liik.

Peamiselt on nõustajad abivajajatele toeks, normaliseerivad inimese kogemusi ja tundeid, peegeldavad tagasi tema mõtteid ning suunavad vestlust küsimustega. “Selle eesmärk on anda inimesele võimalus arutleda oma probleemi üle, jõuda mõne uue taipamiseni, leida üles enda ressursid ja liikuda sammhaaval probleemi lahendamise poole,” lausus Liik. 

Kuigi Lahendus.net viitab justkui sellele, et nõustajad pakuvad konkreetseid lahendusi, siis enamasti see nii ei ole. “Nõustajatel on küll psühholoogialased teadmised, kuid ennast ja oma elu tunneb kõige paremini klient ise,” märkis infojuht. “Seepärast on nõustaja eesmärk aidata kliendil ise teha endale sobivaid otsuseid ja õppida oma muredega toime tulema ka väljaspool nõustamist.”

Mullu oli noorim pöörduja 12-aastane

Vajadusel jagavad nõustajad kliendile teavet ka muude abivõimaluste kohta. Psühholoogilist tuge antakse veebikeskkonnas täiesti tasuta ning nõustamise käigus on võimalik jääda anonüümseks.

“Kõige enam pöörduvad abivajajad nõustajate poole pimedal perioodil ehk sügisel ja talvel.” – Lahendus.net infojuht Liisa Liik

Lahendus.net aitab igal aastal ligi kuutsadat abivajajat. Liiki sõnul pöördub ühes kuus nõustajate poole 25–61 inimest. “Kõige enam pöörduvad abivajajad nõustajate poole pimedal perioodil ehk sügisel ja talvel,” sõnas Liik ja lisas, et keskmine klient on 30-aastane, kuid pöördujaid on siiski igas vanuses. Mullu oli noorim pöörduja 12-aastane ning vanim 76-aastane. 

Nõustajate poole pöördutakse paljude erinevate muredega ning nad panevad südamele, et pole vaja karta, et mõni teema oleks justkui õigem kui teine. “Peamised probleemid, millega pöördutakse, on seotud paarisuhete, pere, ärevuse ning depressiooniga,” tõi Liik välja. “Näiteks võib inimene soovida tuge peale keerulist ja ootamatut lahkuminekut. Samuti võib inimene vajada lihtsaid tehnikaid ärevuse maandamiseks, et tulla toime koolis või tööl esitluste tegemisega.”

Nõustajate sõnul võivad esineda klientidel samal ajal erinevad mured. Näiteks võivad kliendi kirjadest välja tulla nii madal enesehinnang, paanikahood kui ka vägivaldsed peresuhted. Nõustajad vastavad pöördujate kirjadele võimalikult kiiresti, et abivajaja saaks esmase abi ilma pikema ooteajata. “Esmakirjale vastavad nõustajad hiljemalt kolme päeva jooksul,” lausus Liik. Järgnevatele kirjadele vastatakse aga neli kuni viis päeva hiljem.

Lahendus.net algatust ja arenemist on võimalik toetada “Ma armastan aidata” annetuskeskkonnas. Lisaks teeb Lahendus.net koostööd Aitan Eestit MTÜ-ga, kus kogutakse annetusi erinevatele heategevuslikele organisatsioonidele.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Psühholoogiatudengid pakuvad internetis tasuta nõustamisteenust: peamised probleemid on seotud paarisuhete, pere, ärevuse ja depressiooniga

Published On: February 28, 2024By

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on depressiooni levimus Eestis üks Euroopa kõrgemaid (5,9%). Professionaalse psühholoogilise abi andjate puudus, pikad ooteajad ja krõbedad vastuvõtuhinnad ei aita kaasa sellele, et see näitaja oleks lähiajal langemas. Tudengite omaalgatuslik MTÜ Lahendus.net on võtnud oma südameasjaks, et psühholoogiline abi ja vajalik info jõuaks võimalikult kiiresti abivajajateni.

Lahendus.net on vanim internetipõhine psühholoogilise nõustamise lehekülg Eestis – ühing asutati juba 12 aastat tagasi. Nõustajad on Tartu ja Tallinna ülikoolide vanemate kursuste psühholoogiatudengid ja vilistlased ning kogu nõustamisprotsess toimub kogenud spetsialistide ja superviisorite juhendamisel. Lahendus.net-i infojuhi Liisa Liiki sõnul on tegemist turvalise keskkonnaga, kus tulevased psühholoogid saavad ellu rakendada omandatud teadmisi.

Nõustavad tudengid ja vilistlased

Üle poole nõuandjatest on siiski tudengid, mis võib tekitada küsimuse, kas praktiliselt omavanuste nõustamine võib keerukaks osutuda. Liisa Liik, kes oli 2022. aastal ka ise lahendaja rollis, tõdes, et see ei erine suuresti endast vanematele või noorematele nõuandmisest.

“Üks võimalik raskus võib olla olukord, kus nõustajal on oma eraelus sarnased probleemid nagu kliendil, mistõttu võib tal olla keerulisem kliendi olukorda neutraalselt vaadata.” – Lahendus.net infojuht Liisa Liik

Ta lisas, et tihti võib samaealiste nõustamine olla hoopis lihtsam, sest klient ja nõustaja võivad üksteist paremini mõista. “Üks võimalik raskus võib olla olukord, kus nõustajal on oma eraelus sarnased probleemid nagu kliendil, mistõttu võib tal olla keerulisem kliendi olukorda neutraalselt vaadata,” nentis Liik.

Peamiselt on nõustajad abivajajatele toeks, normaliseerivad inimese kogemusi ja tundeid, peegeldavad tagasi tema mõtteid ning suunavad vestlust küsimustega. “Selle eesmärk on anda inimesele võimalus arutleda oma probleemi üle, jõuda mõne uue taipamiseni, leida üles enda ressursid ja liikuda sammhaaval probleemi lahendamise poole,” lausus Liik. 

Kuigi Lahendus.net viitab justkui sellele, et nõustajad pakuvad konkreetseid lahendusi, siis enamasti see nii ei ole. “Nõustajatel on küll psühholoogialased teadmised, kuid ennast ja oma elu tunneb kõige paremini klient ise,” märkis infojuht. “Seepärast on nõustaja eesmärk aidata kliendil ise teha endale sobivaid otsuseid ja õppida oma muredega toime tulema ka väljaspool nõustamist.”

Mullu oli noorim pöörduja 12-aastane

Vajadusel jagavad nõustajad kliendile teavet ka muude abivõimaluste kohta. Psühholoogilist tuge antakse veebikeskkonnas täiesti tasuta ning nõustamise käigus on võimalik jääda anonüümseks.

“Kõige enam pöörduvad abivajajad nõustajate poole pimedal perioodil ehk sügisel ja talvel.” – Lahendus.net infojuht Liisa Liik

Lahendus.net aitab igal aastal ligi kuutsadat abivajajat. Liiki sõnul pöördub ühes kuus nõustajate poole 25–61 inimest. “Kõige enam pöörduvad abivajajad nõustajate poole pimedal perioodil ehk sügisel ja talvel,” sõnas Liik ja lisas, et keskmine klient on 30-aastane, kuid pöördujaid on siiski igas vanuses. Mullu oli noorim pöörduja 12-aastane ning vanim 76-aastane. 

Nõustajate poole pöördutakse paljude erinevate muredega ning nad panevad südamele, et pole vaja karta, et mõni teema oleks justkui õigem kui teine. “Peamised probleemid, millega pöördutakse, on seotud paarisuhete, pere, ärevuse ning depressiooniga,” tõi Liik välja. “Näiteks võib inimene soovida tuge peale keerulist ja ootamatut lahkuminekut. Samuti võib inimene vajada lihtsaid tehnikaid ärevuse maandamiseks, et tulla toime koolis või tööl esitluste tegemisega.”

Nõustajate sõnul võivad esineda klientidel samal ajal erinevad mured. Näiteks võivad kliendi kirjadest välja tulla nii madal enesehinnang, paanikahood kui ka vägivaldsed peresuhted. Nõustajad vastavad pöördujate kirjadele võimalikult kiiresti, et abivajaja saaks esmase abi ilma pikema ooteajata. “Esmakirjale vastavad nõustajad hiljemalt kolme päeva jooksul,” lausus Liik. Järgnevatele kirjadele vastatakse aga neli kuni viis päeva hiljem.

Lahendus.net algatust ja arenemist on võimalik toetada “Ma armastan aidata” annetuskeskkonnas. Lisaks teeb Lahendus.net koostööd Aitan Eestit MTÜ-ga, kus kogutakse annetusi erinevatele heategevuslikele organisatsioonidele.