Kunstimaailma tõusev täht – ketsikollektsioonid

Published On: January 28, 2023By

Kunstihuvilised, visake nurka mõtted maalide ja NFT-de kokkuostmisest, sest uue aja kunstikollektsioonideks võivad saada hoopis uhked jalavarjud! Nii nagu kõik teised käega katsutavad teosed, muutub aja jooksul ka ketside välimus. Seda, kas lagunemist peatada ja väärtust säilitada on üldse võimalik, oskab kõige paremini öelda ketside edasimüüja Joonas Piir.

Joonas Piir on olnud ketsientusiast juba ligi kümme aastat ning neist neli on ta tegelenud peamiselt resell’imisega ehk edasimüügiga. See on lühidalt kokku võttes toodete vahendamine kasumi teenimise eesmärgil. Tema huviorbiiti on langenud peamiselt disainerrõivad, kaltsukatest pärit riided ja ketsid. Viimasele keskendub Piir hetkel kõige enam ning on tegelenud aktiivsemalt nende edasimüügiga juba neli aastat.

Mustmiljon valikut turul

Maailma suurima jalatsite tarnija ja tootja Nike tootmisesse kuulub üle 500 000 erineva jalanõustiili, rääkimata ülejäänud ettevõtetest, mistõttu kasvab valik meeletult suureks. Jalavarjude hinnad varieeruvad samuti: odavamad mudelid võib kätte saada 50–70 euroga, kuid kallimate ja haruldasemate mudelite hinnad võivad tõusta tuhandeteni ning läbi edasimüügi veel enamgi.

Ketside edasimüüja Piir tegutseb peamiselt ärilisel eesmärgil ja jälgib valikut tehes potentsiaalset müügiprotsenti, mis ta järelturul teenida võiks. „Tihtipeale istuvad paljud ketsid näiteks Sportlandi või Ballzy poelettidel, mille väärtus on järelturul tegelikult poehinnast suurem,” ütles ta. Endale kasutuseks ostab ta jalanõusid aeg-ajalt, mitte eriti tihti, kuna kodus hakkab koridor juba ketsihunniku alla mattuma.

Piir lisas, et on märganud tõusu Eesti ketsikandmise kultuuris ning aina enam on hakatud kandma kallimaid ja eksklusiivsemaid jalanõusid, et teistest eristuda.

Kui varem võis mitmeid mudeleid kätte saada alla saja euroga, siis tänaseks on hind pea kahekordistunud. Piir meenutab, kuidas ta just hiljuti ehmus Sportlandis valgete Nike Air Force 1 hinna peale, mis oli märkamatult tõusnud 170 eurole, samas kui varem sai selle mudeli kätte poole odavamalt. Kõige enam on ta just selle kindla mudeli seas näinud hinnatõusu, sest see on viimastel aastatel tõusnud eriti populaarseks. „Reseller’id, kes välismaal müüvad, otsivad korraga kokku tuhandeid paare Air Force 1, et neid oma klientidele müüa. Neid ei ole tõesti kuskilt väga saada,” ütles ta.

Mis teeb ketsid haruldaseks?

Pealtnäha tavaline kets võib tänu nõudlusele saada väga haruldaseks. Kui mudeli vastu on huvi suurem kui tootmisarv, tekitab see suurema nõudluse, mis omakorda tõstab edasimüügihindu. Limited edition ehk piiratud väljalaskega jalanõusid toodetakse – nagu nimigi ütleb – piiratud koguses. See tõmbab samuti inimesi rohkem käima, sest ikka tahetakse rohkem seda, mida endal pole.

Isegi teatud värvikombinatsioonid võivad ketsi väärtust tõsta ning see võib neid paigutada kliendi silmis teistest kõrgemale. Lisaks on aina tõusnud soov ja nõudlus käsitsi maalitud jalanõudele.

Kahjustus vähendab ketside eluiga

Oma lemmikketside riiulile imetlemiseks asetamine võib teha rohkem halba kui head. Paljud sünteetilised vahud, eriti need, mida kasutatakse spordijalatsites, lagunevad aja jooksul. See juhtub ka siis, kui hoida neid toatemperatuuril puutumatult pimedas kapis karbi sees. Sellist keemilist reaktsiooni nimetatakse hüdrolüüsiks.

Hüdrolüüsikahjustus tekib siis, kui jalatsite taldadesse koguneb niiskus. Kui jalatseid ei kanta regulaarselt või hoitakse valesti, võib niiskus koguneda ja põhjustada taldade lagunemise.

Piir lisas, et on märganud murenemist kõige enam Jordan 4 mudelil, millel hakkab aja jooksul välistalla osa lagunema. Isiklik kokkupuude hüdrolüüsikahjustusega on tal Jordan 1 mudeliga, mis sai kunagi ostetud ilma originaalkarbita. „Kuna mul karpi polnud, siis nad seisidki lihtsalt teiste ketsikarpide peal valguse käes,” ütles ta ja lisas, et kahjustused hakkasid silmanähtavalt päris kiiresti tekkima. Pea nädalaga oli valge tald täitunud kollakate plekkidega.

Neil, kes soovivad oma jalatsitega veeta veel pikki aastaid, tuleb veenduda, et neid hoitakse jahedas, kuivas ja hea õhuvooluga kohas. Kõige parem ennetustöö on regulaarne ketside kandmine. Hirmu ja paanikat oma jalanõuriiuli pärast pole aga vaja tunda, kuna rohkem ohustatud on vaid teatud mudelid. Piir lisas ka, et pole kahjustuse olemasolu oma tuttavate kollektsioonides täheldanud.

Ketsid on mõne jaoks ka trofeed

Leidub ka inimesi, kes ostavad ketse kokku vaid eksponeerimise eesmärgil ehk trofeedeks ning kannavad neid pigem vähe, vahel üldse mitte. See omakorda aga soodustab erinevate kahjustuste tekkimist ning riiulikaunistuseks tasub osta mõni mudel, mis on tootmiselt juba maha võetud.

„Vanemaid release (kollektsioon – toim.) palju ei kanta – kui näiteks Jordan andis mingi ketsi 10 aastat tagasi välja ja nüüd tuleb sama mudeliga välja, siis pole vanem mudel enam nii nõutud ja kantud ning hakkab tõenäolisemalt murenema, mistõttu on mõistlik osta kandmiseks uuem mudel,” ütles Piir.

Ta lisas, et kuna needsamad vanemad mudelid on vähema nõudluse tõttu ka odavamad, sobivad need kaunistuselementideks suurepäraselt. Vastasel juhul murenevad vanad ketsid jalas lihtsalt ära. Piir tõi näiteks vana Kanye Westi Nike kollektsiooni (toodetud pea 15 aastat tagasi), mis lagunesid ostjatel jalas esimeste kandmiskordadega ära, kuna need on juba päris vanad.

Maalingutega jalanõude väärtus

Lisaks riiulitelt välja valitud jalavarjudele on viimasel ajal tõusnud nõudlus ka nende kohandamisele ehk custom ketsidele. Kes meist poleks kunagi poeriiulite vahel mõelnud: „Oleks need vaid mõni toon heledamad, oleksid need minu unistuste tossud!” Vastavalt oma maitsele välimuse muutmine annab tarbijale lugematul arvul võimalusi, et leida endale hingelähedane disain ja väljendada oma isikupära.

Kvaliteetselt valminud kujundused on aga väga aeganõudvad, seega võib nende hind tõusta turuhinnast oluliselt kõrgemale. Hind oleneb kvaliteedist, lõpptulemuse püsivusest ja raskest tööst, mis läheb ketsidega nokitsemise peale. Piiri sõnul ostetakse eritellimusel ketse ikka pigem endale, mistõttu järelturg neile on peaaegu et olematu.

Täiesti kunstivõõral inimesel on Piiri sõnul päris kerge saada jalg ukse vahele custom ketside maailmas. Viimastel aastatel on ta märganud tõusutrendi ka erinevate maalingutega ketside nõudluses ja tegelikult ei ole ise katsetamises midagi rasket. „Kui vähegi joonistada oskad, siis jumala eest, kõik võimalused on olemas,” ütles ta.

Nõuanded, et mitte osta põrsast kotis

Odavamat mudelit ise kallima mudeli värviskeemi värvida keelatud pole, kuid kiiresti rikkaks saamist sellest loota ei tasu. Turuhinda see kahjuks ei mõjuta, aga võimalus ise enda riietusele vürtsi lisada on endiselt olemas. Järelturu haneks tõmbamist ei ole samuti mõistlik katsetada, sest huvilised hoiavad end erinevate müüjate ja petturite kohta käiva infoga pidevalt kursis. Ketsihuviliste gruppides käib tihti arutelu erinevate müüjate usaldusväärsuse üle, et ostjad saaksid vastu ausa hinnaga originaalse kauba. „Alati saab küsida foorumitest, näiteks Sneaker Hamlet, kas keegi on müüjaga varem äri teinud ja kas kogemused olid head,” soovitas Piir ning lisas, et ulatab ka ise alati abikäe, kui kellelgi tekib küsimusi.

Vähem tuntud edasimüüjate käest ostes soovitas Piir veel teha müüja sotsiaalmeedia kontole veidi taustakontrolli. „Pigem mitte osta väga uutelt kasutajatelt ja sellistelt, mis tunduvad peale vaadates pigem kahtlased,” ütles ta. Teisalt võib müüjaga suheldes küsida, kust ketsid algselt ostetud on ning kas ostutšekk on alles. Tihtipeale tellitakse jalatseid veebi teel ja siis piisab kasvõi näiteks meilile tulnud ostukinnitusest.

Mõnikord tuleb ette juhuseid, kui teise ringi müüki satuvad poenäidised, mis on kvaliteedilt juba oluliselt madalamad kui originaalid. Et mitte originaali pähe kogemata näidist osta, soovitas Piir esmalt osta ketse, millel on kaasas originaalkarp, kuna näidistel karp puudub. „Teiseks on neil küljes silt, mis näitab, et tegu on ikkagi näidisega,” lisas ta. Samuti on kõikidel näidistel määratud suurused: meestel enamasti 42–42,5 ja naistel 38.

Võltsitud ketse on täna aga keerulisem ära tunda, sest nende tootjad on arenenud päris korralikult. Piir langes mõnda aega tagasi samuti võltsketside küüsi. „Kellegi ema müüs eriti hea hinnaga ja ma mõtlesin, et noh, võib-olla ta ei teagi lihtsalt ketsidest midagi ja minu võit,” naeris ta. Antud mudel oli Jordan 1 Mocha, mille hind järelturul on keskmiselt 600 euro ringis. Ta lisas, et kohale jõudes olid ketsid üks ühele originaalidega sarnased, sest üks paar oli tal juba eelnevalt olemas. Selle tõttu ei olnud ta esialgu isegi teadlik, et jalanõud polnud päris. „Õnneks on loodud platvormid, kuhu laed pildid üles ning professionaalid vaatavad pildid üle ja annavad teada, kas tegemist on võltsinguga või mitte,” ütles ta. Pärast kinnitamist selgitavad asjatundjad täpsemalt, mis elemendid ketside juures paljastasid, et tegu on võltsingutega.

Lootust kõrgeks lennuks jagub

Vaatamata sellele, et maailm on viimastel aastatel palju muutunud ja inimesed on hakanud rohkem ratsionaalselt oma ostude üle järele mõtlema, on Piiri sõnul ketsikultuuril piisavalt võimalusi kõrgele tõusmiseks.

Kui mitte kultuuripealinna aastaks 2024, siis on veel võimalik, et tulevikus löövad Eestis laineid just ketsikollektsioonid ning erinevad mudelid hakkavad muuseumides konkureerima maalide ja muu kunstiga.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Kunstimaailma tõusev täht – ketsikollektsioonid

Published On: January 28, 2023By

Kunstihuvilised, visake nurka mõtted maalide ja NFT-de kokkuostmisest, sest uue aja kunstikollektsioonideks võivad saada hoopis uhked jalavarjud! Nii nagu kõik teised käega katsutavad teosed, muutub aja jooksul ka ketside välimus. Seda, kas lagunemist peatada ja väärtust säilitada on üldse võimalik, oskab kõige paremini öelda ketside edasimüüja Joonas Piir.

Joonas Piir on olnud ketsientusiast juba ligi kümme aastat ning neist neli on ta tegelenud peamiselt resell’imisega ehk edasimüügiga. See on lühidalt kokku võttes toodete vahendamine kasumi teenimise eesmärgil. Tema huviorbiiti on langenud peamiselt disainerrõivad, kaltsukatest pärit riided ja ketsid. Viimasele keskendub Piir hetkel kõige enam ning on tegelenud aktiivsemalt nende edasimüügiga juba neli aastat.

Mustmiljon valikut turul

Maailma suurima jalatsite tarnija ja tootja Nike tootmisesse kuulub üle 500 000 erineva jalanõustiili, rääkimata ülejäänud ettevõtetest, mistõttu kasvab valik meeletult suureks. Jalavarjude hinnad varieeruvad samuti: odavamad mudelid võib kätte saada 50–70 euroga, kuid kallimate ja haruldasemate mudelite hinnad võivad tõusta tuhandeteni ning läbi edasimüügi veel enamgi.

Ketside edasimüüja Piir tegutseb peamiselt ärilisel eesmärgil ja jälgib valikut tehes potentsiaalset müügiprotsenti, mis ta järelturul teenida võiks. „Tihtipeale istuvad paljud ketsid näiteks Sportlandi või Ballzy poelettidel, mille väärtus on järelturul tegelikult poehinnast suurem,” ütles ta. Endale kasutuseks ostab ta jalanõusid aeg-ajalt, mitte eriti tihti, kuna kodus hakkab koridor juba ketsihunniku alla mattuma.

Piir lisas, et on märganud tõusu Eesti ketsikandmise kultuuris ning aina enam on hakatud kandma kallimaid ja eksklusiivsemaid jalanõusid, et teistest eristuda.

Kui varem võis mitmeid mudeleid kätte saada alla saja euroga, siis tänaseks on hind pea kahekordistunud. Piir meenutab, kuidas ta just hiljuti ehmus Sportlandis valgete Nike Air Force 1 hinna peale, mis oli märkamatult tõusnud 170 eurole, samas kui varem sai selle mudeli kätte poole odavamalt. Kõige enam on ta just selle kindla mudeli seas näinud hinnatõusu, sest see on viimastel aastatel tõusnud eriti populaarseks. „Reseller’id, kes välismaal müüvad, otsivad korraga kokku tuhandeid paare Air Force 1, et neid oma klientidele müüa. Neid ei ole tõesti kuskilt väga saada,” ütles ta.

Mis teeb ketsid haruldaseks?

Pealtnäha tavaline kets võib tänu nõudlusele saada väga haruldaseks. Kui mudeli vastu on huvi suurem kui tootmisarv, tekitab see suurema nõudluse, mis omakorda tõstab edasimüügihindu. Limited edition ehk piiratud väljalaskega jalanõusid toodetakse – nagu nimigi ütleb – piiratud koguses. See tõmbab samuti inimesi rohkem käima, sest ikka tahetakse rohkem seda, mida endal pole.

Isegi teatud värvikombinatsioonid võivad ketsi väärtust tõsta ning see võib neid paigutada kliendi silmis teistest kõrgemale. Lisaks on aina tõusnud soov ja nõudlus käsitsi maalitud jalanõudele.

Kahjustus vähendab ketside eluiga

Oma lemmikketside riiulile imetlemiseks asetamine võib teha rohkem halba kui head. Paljud sünteetilised vahud, eriti need, mida kasutatakse spordijalatsites, lagunevad aja jooksul. See juhtub ka siis, kui hoida neid toatemperatuuril puutumatult pimedas kapis karbi sees. Sellist keemilist reaktsiooni nimetatakse hüdrolüüsiks.

Hüdrolüüsikahjustus tekib siis, kui jalatsite taldadesse koguneb niiskus. Kui jalatseid ei kanta regulaarselt või hoitakse valesti, võib niiskus koguneda ja põhjustada taldade lagunemise.

Piir lisas, et on märganud murenemist kõige enam Jordan 4 mudelil, millel hakkab aja jooksul välistalla osa lagunema. Isiklik kokkupuude hüdrolüüsikahjustusega on tal Jordan 1 mudeliga, mis sai kunagi ostetud ilma originaalkarbita. „Kuna mul karpi polnud, siis nad seisidki lihtsalt teiste ketsikarpide peal valguse käes,” ütles ta ja lisas, et kahjustused hakkasid silmanähtavalt päris kiiresti tekkima. Pea nädalaga oli valge tald täitunud kollakate plekkidega.

Neil, kes soovivad oma jalatsitega veeta veel pikki aastaid, tuleb veenduda, et neid hoitakse jahedas, kuivas ja hea õhuvooluga kohas. Kõige parem ennetustöö on regulaarne ketside kandmine. Hirmu ja paanikat oma jalanõuriiuli pärast pole aga vaja tunda, kuna rohkem ohustatud on vaid teatud mudelid. Piir lisas ka, et pole kahjustuse olemasolu oma tuttavate kollektsioonides täheldanud.

Ketsid on mõne jaoks ka trofeed

Leidub ka inimesi, kes ostavad ketse kokku vaid eksponeerimise eesmärgil ehk trofeedeks ning kannavad neid pigem vähe, vahel üldse mitte. See omakorda aga soodustab erinevate kahjustuste tekkimist ning riiulikaunistuseks tasub osta mõni mudel, mis on tootmiselt juba maha võetud.

„Vanemaid release (kollektsioon – toim.) palju ei kanta – kui näiteks Jordan andis mingi ketsi 10 aastat tagasi välja ja nüüd tuleb sama mudeliga välja, siis pole vanem mudel enam nii nõutud ja kantud ning hakkab tõenäolisemalt murenema, mistõttu on mõistlik osta kandmiseks uuem mudel,” ütles Piir.

Ta lisas, et kuna needsamad vanemad mudelid on vähema nõudluse tõttu ka odavamad, sobivad need kaunistuselementideks suurepäraselt. Vastasel juhul murenevad vanad ketsid jalas lihtsalt ära. Piir tõi näiteks vana Kanye Westi Nike kollektsiooni (toodetud pea 15 aastat tagasi), mis lagunesid ostjatel jalas esimeste kandmiskordadega ära, kuna need on juba päris vanad.

Maalingutega jalanõude väärtus

Lisaks riiulitelt välja valitud jalavarjudele on viimasel ajal tõusnud nõudlus ka nende kohandamisele ehk custom ketsidele. Kes meist poleks kunagi poeriiulite vahel mõelnud: „Oleks need vaid mõni toon heledamad, oleksid need minu unistuste tossud!” Vastavalt oma maitsele välimuse muutmine annab tarbijale lugematul arvul võimalusi, et leida endale hingelähedane disain ja väljendada oma isikupära.

Kvaliteetselt valminud kujundused on aga väga aeganõudvad, seega võib nende hind tõusta turuhinnast oluliselt kõrgemale. Hind oleneb kvaliteedist, lõpptulemuse püsivusest ja raskest tööst, mis läheb ketsidega nokitsemise peale. Piiri sõnul ostetakse eritellimusel ketse ikka pigem endale, mistõttu järelturg neile on peaaegu et olematu.

Täiesti kunstivõõral inimesel on Piiri sõnul päris kerge saada jalg ukse vahele custom ketside maailmas. Viimastel aastatel on ta märganud tõusutrendi ka erinevate maalingutega ketside nõudluses ja tegelikult ei ole ise katsetamises midagi rasket. „Kui vähegi joonistada oskad, siis jumala eest, kõik võimalused on olemas,” ütles ta.

Nõuanded, et mitte osta põrsast kotis

Odavamat mudelit ise kallima mudeli värviskeemi värvida keelatud pole, kuid kiiresti rikkaks saamist sellest loota ei tasu. Turuhinda see kahjuks ei mõjuta, aga võimalus ise enda riietusele vürtsi lisada on endiselt olemas. Järelturu haneks tõmbamist ei ole samuti mõistlik katsetada, sest huvilised hoiavad end erinevate müüjate ja petturite kohta käiva infoga pidevalt kursis. Ketsihuviliste gruppides käib tihti arutelu erinevate müüjate usaldusväärsuse üle, et ostjad saaksid vastu ausa hinnaga originaalse kauba. „Alati saab küsida foorumitest, näiteks Sneaker Hamlet, kas keegi on müüjaga varem äri teinud ja kas kogemused olid head,” soovitas Piir ning lisas, et ulatab ka ise alati abikäe, kui kellelgi tekib küsimusi.

Vähem tuntud edasimüüjate käest ostes soovitas Piir veel teha müüja sotsiaalmeedia kontole veidi taustakontrolli. „Pigem mitte osta väga uutelt kasutajatelt ja sellistelt, mis tunduvad peale vaadates pigem kahtlased,” ütles ta. Teisalt võib müüjaga suheldes küsida, kust ketsid algselt ostetud on ning kas ostutšekk on alles. Tihtipeale tellitakse jalatseid veebi teel ja siis piisab kasvõi näiteks meilile tulnud ostukinnitusest.

Mõnikord tuleb ette juhuseid, kui teise ringi müüki satuvad poenäidised, mis on kvaliteedilt juba oluliselt madalamad kui originaalid. Et mitte originaali pähe kogemata näidist osta, soovitas Piir esmalt osta ketse, millel on kaasas originaalkarp, kuna näidistel karp puudub. „Teiseks on neil küljes silt, mis näitab, et tegu on ikkagi näidisega,” lisas ta. Samuti on kõikidel näidistel määratud suurused: meestel enamasti 42–42,5 ja naistel 38.

Võltsitud ketse on täna aga keerulisem ära tunda, sest nende tootjad on arenenud päris korralikult. Piir langes mõnda aega tagasi samuti võltsketside küüsi. „Kellegi ema müüs eriti hea hinnaga ja ma mõtlesin, et noh, võib-olla ta ei teagi lihtsalt ketsidest midagi ja minu võit,” naeris ta. Antud mudel oli Jordan 1 Mocha, mille hind järelturul on keskmiselt 600 euro ringis. Ta lisas, et kohale jõudes olid ketsid üks ühele originaalidega sarnased, sest üks paar oli tal juba eelnevalt olemas. Selle tõttu ei olnud ta esialgu isegi teadlik, et jalanõud polnud päris. „Õnneks on loodud platvormid, kuhu laed pildid üles ning professionaalid vaatavad pildid üle ja annavad teada, kas tegemist on võltsinguga või mitte,” ütles ta. Pärast kinnitamist selgitavad asjatundjad täpsemalt, mis elemendid ketside juures paljastasid, et tegu on võltsingutega.

Lootust kõrgeks lennuks jagub

Vaatamata sellele, et maailm on viimastel aastatel palju muutunud ja inimesed on hakanud rohkem ratsionaalselt oma ostude üle järele mõtlema, on Piiri sõnul ketsikultuuril piisavalt võimalusi kõrgele tõusmiseks.

Kui mitte kultuuripealinna aastaks 2024, siis on veel võimalik, et tulevikus löövad Eestis laineid just ketsikollektsioonid ning erinevad mudelid hakkavad muuseumides konkureerima maalide ja muu kunstiga.