4JALEHT #5 SOHVABAAR JA TARKUSE PUU

Published On: November 10, 2020By

4JALEHE SOHVABAARIS saate lugeda meie arvamust aktuaalsest, kuulda kõrvu jõudnud jutte ja viriseda lubjakate üle. Lugeda nendest, kes on normiks tõmmanud, ja nendest, kellel on veel arenguruumi. Põhimõtteliselt nagu hängiks sohvabaaris kuskil kaugel neljandas dimensioonis. 

Tõmba normiks: igal asi ei vaja oma päeva 

Ajast, mil Facebook eksisteerib, on järsku kõigele tekkinud oma rahvusvaheline päev. On kaneelirullipäevad ja parimate sõprade päevad, on kontoriarenduse päevad ja on õhupallipäevad ja nii edasi ja edasi ja edasi. Muidugi on tore elada nii, et iga päev on midagi tähistada, kuid ainsad, keda need päevad huvitavad, on Ringvaate produtsendid ja toimetajad. 4jalehe toimetus kiidab heaks vaid toiduteemalised päevad, kui Marko Reikop teeb degustatsiooni. 

 

Tõmba normiks püsielanikud: Tartu Ülikool ja Elron
Tartu tudengite põhjatud murede ja kannatuste allikad iga kuu on millegi üle kurta

Hoolimata kõikidest lubadustest edaspidi hoiduda poliitilisest kaasa rääkimisest, jätkab Tartu Ülikool siiski poliitilisi kajastusi. 4jalehe augusti numbris põhjendas Tartu Ülikool Hiina-teemalise artikli eemaldamist oma sotsiaalmeediast kui püüet hoiduda poliitilisest debatist. Nüüd avaldas UT ajakiri oma septembri numbris mitte üks, vaid kaks artiklit Valgevene kohta, mida jagati innukalt ka Facebookis.

 

Elroni igikestev suutmatus tagada reedel ja pühapäeval Tallinn-Tartu liinil sõitjatele mingigi lootus personaalse ruumi säilitamisele on positiivne vaid LuxExpressi tuluridadel. Praegusel ajal on pütis silkude mängimine lisaks ebamugavusele ka päriselt ohtlik. Ühevagunilise rongi nägemine reede pärastlõunal Tartu rongijaamas tapab igasuguse pealinnaelevuse. 

 

Tõmbas normiks: Estonia

Ka 26 aastat hiljem lööb Estonia laineid. Jutt Rootsi valgest allveelaevast, mis lõi augu veepiirist ülalpool laevakerre, mõjub raskesti usutavalt, kuid vähemalt on lootus uuele uurimisele. Täna kehtivat ametlikku raportiTaas on tööd pakkuda kõigile vabakutselistele vandenõuteoreetikutele, kes saavad vaielda veepiirist kõrgemal oleva augu üle, mõlgutada mõtteid potentsiaalsest valgest allveelaevast ja vihata rootslasi.

 

OK, lubjakas: millenniaalid on uued buumerid

Millenniaalid (sündinud 80ndatest 90ndate keskpaigani) on vanaks saanud ja nemad on uued lubjakad. Neile jäävad pidevalt ette Z-generatsiooni (sündinud 90ndate keskpaigast kuni 10ndateni) tegemised ja olemised progressiivne avameelsus, kuid samas lootusetus tuleviku osas, mida saadavad sotsiaalne ärevus ja oma elu üle-jagamine internetis. Ka Snapchat ja TikTok olevat mõistmatud millenniaalide jaoks. Aga millest nad ei taha rääkida, on nende emo-faas Orkutis ja MySpaces.

 

4jalehe tunnustus: kõik, kes pole veel podcasti teinud

Kas sa oled mõelnud, et oleks ülilahe, kui alustaksid oma podcastiga? Ei ole? Õige, 4jaleht tunnustab sind! Iga sõpradega peetud vestlus, kus keegi tegi ühe poliitiliselt laetud nalja, ei tähenda, et te suudate toota saja episoodi jagu taskuhäälinguid. Karantiini ajal arvasid kõik, et maailmast on just nende naljakas ja “täiesti teistsugune” podcast puudu. Aga sina, kes sa ei kukkunud kohe endale professionaalset raadiomikrofoni ostma, oled tubli. Jätka samas vaimus. 

 

TARKUSE PUU: kuidas pesta raha?

Sinu kätte on sattunud natuke liiga palju raha ja päris ausaks rahaks seda kutsuda ei saa. Ole mureta, raha on raha ja õigeid võtteid kasutades saab ka kõige rokasema raha puhtaks pestud. Järgi neid nõuandeid ja mure saab murtud! 

Pese oma raha:

 • Pesumasina 30-kraadises topeltloputusega tsüklis; 
 • Käsitsi pesulauaga, täpselt nii nagu vanaema õpetas;
 • Autopesulas lausa kaks ühes: saad auto ja raha puhtaks;
 • Võta raha endaga duši alla kaasa;
 • Vihma sajab? Laota raha murule, au naturel;
 • Kätele desovahendit pumbates pumpa paar törtsu ka rahakotti.

Ja kui eelnevate punktidega raha puhtaks ei pese, siis on alati sinu jaoks olemas Skandinaavia pangad.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

4JALEHT #5 SOHVABAAR JA TARKUSE PUU

Published On: November 10, 2020By

4JALEHE SOHVABAARIS saate lugeda meie arvamust aktuaalsest, kuulda kõrvu jõudnud jutte ja viriseda lubjakate üle. Lugeda nendest, kes on normiks tõmmanud, ja nendest, kellel on veel arenguruumi. Põhimõtteliselt nagu hängiks sohvabaaris kuskil kaugel neljandas dimensioonis. 

Tõmba normiks: igal asi ei vaja oma päeva 

Ajast, mil Facebook eksisteerib, on järsku kõigele tekkinud oma rahvusvaheline päev. On kaneelirullipäevad ja parimate sõprade päevad, on kontoriarenduse päevad ja on õhupallipäevad ja nii edasi ja edasi ja edasi. Muidugi on tore elada nii, et iga päev on midagi tähistada, kuid ainsad, keda need päevad huvitavad, on Ringvaate produtsendid ja toimetajad. 4jalehe toimetus kiidab heaks vaid toiduteemalised päevad, kui Marko Reikop teeb degustatsiooni. 

 

Tõmba normiks püsielanikud: Tartu Ülikool ja Elron
Tartu tudengite põhjatud murede ja kannatuste allikad iga kuu on millegi üle kurta

Hoolimata kõikidest lubadustest edaspidi hoiduda poliitilisest kaasa rääkimisest, jätkab Tartu Ülikool siiski poliitilisi kajastusi. 4jalehe augusti numbris põhjendas Tartu Ülikool Hiina-teemalise artikli eemaldamist oma sotsiaalmeediast kui püüet hoiduda poliitilisest debatist. Nüüd avaldas UT ajakiri oma septembri numbris mitte üks, vaid kaks artiklit Valgevene kohta, mida jagati innukalt ka Facebookis.

 

Elroni igikestev suutmatus tagada reedel ja pühapäeval Tallinn-Tartu liinil sõitjatele mingigi lootus personaalse ruumi säilitamisele on positiivne vaid LuxExpressi tuluridadel. Praegusel ajal on pütis silkude mängimine lisaks ebamugavusele ka päriselt ohtlik. Ühevagunilise rongi nägemine reede pärastlõunal Tartu rongijaamas tapab igasuguse pealinnaelevuse. 

 

Tõmbas normiks: Estonia

Ka 26 aastat hiljem lööb Estonia laineid. Jutt Rootsi valgest allveelaevast, mis lõi augu veepiirist ülalpool laevakerre, mõjub raskesti usutavalt, kuid vähemalt on lootus uuele uurimisele. Täna kehtivat ametlikku raportiTaas on tööd pakkuda kõigile vabakutselistele vandenõuteoreetikutele, kes saavad vaielda veepiirist kõrgemal oleva augu üle, mõlgutada mõtteid potentsiaalsest valgest allveelaevast ja vihata rootslasi.

 

OK, lubjakas: millenniaalid on uued buumerid

Millenniaalid (sündinud 80ndatest 90ndate keskpaigani) on vanaks saanud ja nemad on uued lubjakad. Neile jäävad pidevalt ette Z-generatsiooni (sündinud 90ndate keskpaigast kuni 10ndateni) tegemised ja olemised progressiivne avameelsus, kuid samas lootusetus tuleviku osas, mida saadavad sotsiaalne ärevus ja oma elu üle-jagamine internetis. Ka Snapchat ja TikTok olevat mõistmatud millenniaalide jaoks. Aga millest nad ei taha rääkida, on nende emo-faas Orkutis ja MySpaces.

 

4jalehe tunnustus: kõik, kes pole veel podcasti teinud

Kas sa oled mõelnud, et oleks ülilahe, kui alustaksid oma podcastiga? Ei ole? Õige, 4jaleht tunnustab sind! Iga sõpradega peetud vestlus, kus keegi tegi ühe poliitiliselt laetud nalja, ei tähenda, et te suudate toota saja episoodi jagu taskuhäälinguid. Karantiini ajal arvasid kõik, et maailmast on just nende naljakas ja “täiesti teistsugune” podcast puudu. Aga sina, kes sa ei kukkunud kohe endale professionaalset raadiomikrofoni ostma, oled tubli. Jätka samas vaimus. 

 

TARKUSE PUU: kuidas pesta raha?

Sinu kätte on sattunud natuke liiga palju raha ja päris ausaks rahaks seda kutsuda ei saa. Ole mureta, raha on raha ja õigeid võtteid kasutades saab ka kõige rokasema raha puhtaks pestud. Järgi neid nõuandeid ja mure saab murtud! 

Pese oma raha:

 • Pesumasina 30-kraadises topeltloputusega tsüklis; 
 • Käsitsi pesulauaga, täpselt nii nagu vanaema õpetas;
 • Autopesulas lausa kaks ühes: saad auto ja raha puhtaks;
 • Võta raha endaga duši alla kaasa;
 • Vihma sajab? Laota raha murule, au naturel;
 • Kätele desovahendit pumbates pumpa paar törtsu ka rahakotti.

Ja kui eelnevate punktidega raha puhtaks ei pese, siis on alati sinu jaoks olemas Skandinaavia pangad.