Viimase minuti balliralli: Humanast otse peole?

Published On: November 27, 2017By

Juba tuleval reedel leiab Vanemuise kontserdimajas aset Tartu Ülikooli 98. ball, märkimaks pea sajandi möödumist hetkest, mil Eestis sai võimalikuks emakeelse kõrghariduse omandamine. Vaieldamatult on tegu aasta akadeemilise kalendri kõige suurejoonelisema üritusega, mida iga tudeng stuudiumi jooksul vähemalt korra ka kogeda võiks. Paratamatult käib aga elegantsiga kaasas ka tudengitele ehk liigagi valulikult tuttav probleem – rahaline kulu. Sest ballipiletid on ju alles algus.

Kingad, kleidid, soengud, meigid – keskkooli lõpukontsad võivad küll endiselt jalga mahtuda, kantud kleit aga enam ehk mitte. Eks tudengielule paratamatult omane makaronidieet teeb ajaga oma töö. Just kleitidest ja nende kurvastavalt kõrgetest hindadest rääkides kujunes välja mõte teha eksperiment, kui odavalt on üldse võimalik endale ballikõlbulik kleit leida. Siinkohal peame seega vabandama Neljanda Dimensiooni meessoost lugejate ees, kuivõrd artikkel keskendub tõepoolest konkreetselt kleitidele. Samas võite sellegipoolest inspiratsiooni saada.

Õiget suurust on raske leida. Foto: Kiur Kaasik

Aeg, mis ühel sombusel esmaspäeval loengute vahele jäi, lubas külastada kolme taaskasutuskauplust. Õnn oli tol päeval pehmelt öeldes meiega – juba esimesest poest leidsime kahe euroga klassikalise maani ulatuva musta kleidi, mis lõpuks ka meie lemmikuks kujunes.

Kompanii Humana. Modell: Marget Miil. Foto: Kiur Kaasik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kõigis külastatud poodides oli vähemalt paar-kolm kleiti, mis kanga ja stiili poolest perfektsed olid, suuruse tõttu aga valikust välja jäid – kuskilt riie ikka lotendas, teisest kohast seevastu pitsitas.

Kuperjanovi Humana. Modell: Marget Miil. Foto: Kiur Kaasik

Jututeemaks kerkis, kuidas oleks võimalik ühikas elaval tudengil vahetult enne balli paari eurone mitte-nii-hästi-istuv-kleit siiski parajaks kohendada. Ei pea ju olema elukutseline õmbleja, et kleit paarist kohast kinni traageldada ja seejärel sobivamaks õmmelda, küll aga on selleks vaja õmblusmasinat. Arutluse käigus tuli kellelgi meelde jutt, et Tartus on võimalik teatud kohtades tasuta õmblusmasinaid kasutada. Veidi uurides selgus, et selline võimalus Tartus tõesti on. Nii Tartu Linnaraamatukogus, Annelinna raamatukogus, kui ka Tammelinna ja Karlova-Ropka harukogudes on võimalik kasutada õmblusmasinaid – masinat saab broneerida korraga kaheks tunniks, kusjuures niit, nõel ja teised vajalikud tööriistad on samuti raamatukogu poolt tagatud.

Lisaks paljudele taaskasutuskauplustele tegutseb Tartu piirkonnas  ka hulgaliselt käest-kätte põhimõttel toimivaid Facebooki müügigruppe, kus pakutakse enamasti taskukohase hinna eest muuhulgas ka kingi, ehteid ja kotte.

“Ostan&müün Tartus!” Facebooki grupp.

Muidugi tuleb tunnistada, et nii taaskasutuskeskustes kui ka müügigruppides ostlemise edukus sõltub suuresti tähtede seisust, ilmast ja Tartu Vaimu soosingust – teisisõnu asjaoludest, mida ei ole võimalik kontrollida. Meie eksperiment õnnestus suurepäraselt – kahe euroga ballikleidi hankimine on siiski päris suur saavutus – kuid sellest hoolimata ei saa me kindlasti lubada, et kõigil ballivarustuse otsingud sama kergelt ja odavalt laabuks. Siiski soovime õnne, jõudu ja jaksu viimase hetke kostüümiralliks.

Näeme tantsupõrandal!

 

Fotod: Kiur Kaasik

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Viimase minuti balliralli: Humanast otse peole?

Published On: November 27, 2017By

Juba tuleval reedel leiab Vanemuise kontserdimajas aset Tartu Ülikooli 98. ball, märkimaks pea sajandi möödumist hetkest, mil Eestis sai võimalikuks emakeelse kõrghariduse omandamine. Vaieldamatult on tegu aasta akadeemilise kalendri kõige suurejoonelisema üritusega, mida iga tudeng stuudiumi jooksul vähemalt korra ka kogeda võiks. Paratamatult käib aga elegantsiga kaasas ka tudengitele ehk liigagi valulikult tuttav probleem – rahaline kulu. Sest ballipiletid on ju alles algus.

Kingad, kleidid, soengud, meigid – keskkooli lõpukontsad võivad küll endiselt jalga mahtuda, kantud kleit aga enam ehk mitte. Eks tudengielule paratamatult omane makaronidieet teeb ajaga oma töö. Just kleitidest ja nende kurvastavalt kõrgetest hindadest rääkides kujunes välja mõte teha eksperiment, kui odavalt on üldse võimalik endale ballikõlbulik kleit leida. Siinkohal peame seega vabandama Neljanda Dimensiooni meessoost lugejate ees, kuivõrd artikkel keskendub tõepoolest konkreetselt kleitidele. Samas võite sellegipoolest inspiratsiooni saada.

Õiget suurust on raske leida. Foto: Kiur Kaasik

Aeg, mis ühel sombusel esmaspäeval loengute vahele jäi, lubas külastada kolme taaskasutuskauplust. Õnn oli tol päeval pehmelt öeldes meiega – juba esimesest poest leidsime kahe euroga klassikalise maani ulatuva musta kleidi, mis lõpuks ka meie lemmikuks kujunes.

Kompanii Humana. Modell: Marget Miil. Foto: Kiur Kaasik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kõigis külastatud poodides oli vähemalt paar-kolm kleiti, mis kanga ja stiili poolest perfektsed olid, suuruse tõttu aga valikust välja jäid – kuskilt riie ikka lotendas, teisest kohast seevastu pitsitas.

Kuperjanovi Humana. Modell: Marget Miil. Foto: Kiur Kaasik

Jututeemaks kerkis, kuidas oleks võimalik ühikas elaval tudengil vahetult enne balli paari eurone mitte-nii-hästi-istuv-kleit siiski parajaks kohendada. Ei pea ju olema elukutseline õmbleja, et kleit paarist kohast kinni traageldada ja seejärel sobivamaks õmmelda, küll aga on selleks vaja õmblusmasinat. Arutluse käigus tuli kellelgi meelde jutt, et Tartus on võimalik teatud kohtades tasuta õmblusmasinaid kasutada. Veidi uurides selgus, et selline võimalus Tartus tõesti on. Nii Tartu Linnaraamatukogus, Annelinna raamatukogus, kui ka Tammelinna ja Karlova-Ropka harukogudes on võimalik kasutada õmblusmasinaid – masinat saab broneerida korraga kaheks tunniks, kusjuures niit, nõel ja teised vajalikud tööriistad on samuti raamatukogu poolt tagatud.

Lisaks paljudele taaskasutuskauplustele tegutseb Tartu piirkonnas  ka hulgaliselt käest-kätte põhimõttel toimivaid Facebooki müügigruppe, kus pakutakse enamasti taskukohase hinna eest muuhulgas ka kingi, ehteid ja kotte.

“Ostan&müün Tartus!” Facebooki grupp.

Muidugi tuleb tunnistada, et nii taaskasutuskeskustes kui ka müügigruppides ostlemise edukus sõltub suuresti tähtede seisust, ilmast ja Tartu Vaimu soosingust – teisisõnu asjaoludest, mida ei ole võimalik kontrollida. Meie eksperiment õnnestus suurepäraselt – kahe euroga ballikleidi hankimine on siiski päris suur saavutus – kuid sellest hoolimata ei saa me kindlasti lubada, et kõigil ballivarustuse otsingud sama kergelt ja odavalt laabuks. Siiski soovime õnne, jõudu ja jaksu viimase hetke kostüümiralliks.

Näeme tantsupõrandal!

 

Fotod: Kiur Kaasik