Reportaaž: audiovisuaalne „DA7A“ kõrgema kunstikooli moodi

Published On: March 1, 2017By

Riia mägi on kolmapäeva, 22. veebruari õhtul rahvarohke. Hoolimata möllavast lumetormist voorib Nooruse galerii uksest silmini sallidesse mässitud inimesi. Vapramad saabuvad jalgratastel. Värvilised tuled vilguvad kutsuvalt ning esinevat bändi Sattiva on kuulda Ekraani juurde.

Käimas on audiovisuaalse näituse „DA7A“ avamine. Tartu kõrgema kunstikooli meediadisaini osakonna lõpukursuse tudengid on kokku kogunud viimase nelja aasta jooksul osakonnas valminud tööde paremiku. Eksponaatide seas on nii noorte enda kui ka juhendajate loomingut.

Eriti populaarsed olid animeeritud arvutimängud.

Seitsme harmoonia

„Eestis on ainult kaks kunstikõrgkooli. EKA (Eesti kunstiakadeemia – toim) keskendub rohkem graafilisele disainile – meie tahamegi näidata, mida Tartu kõrgemas kunstikoolis tehakse,“ kirjeldab Emma Eensalu, üks seitsmest kuraatorist. Näituse nimi „DA7A“ tulenebki kuraatorite arvust ja viitab sellele, et kokku on kogutud nelja aasta andmed ehk data.

Eensalu ja kursusekaaslased Mesike Männik, Mall Kullamaa, Karilin Tõnisoja, Siim Parisoo, Otto Suits ja Mihkel Loomus on igal aastal korraldatavale lõpukursuse näitusele lähenenud suuremalt kui kunagi varem. „Me oleme kõik väga erinevad isiksused, nii et selleks, et koostöö sujuks, jaotasime näituse seitsmeks alarühmaks. Me kõik panustasime, aga igaüks meist sai ühe alarühma osas end nii-öelda välja elada,“ selgitab Eensalu.

Arvutimängust tantsiva käbini

Näitusel käsitööõlu käes ringi liikudes läheb aeg justkui lennates. Saal on organiseeritud teema järgi väikesteks boksideks, kõigi keskmes asub Apple’i ekraan. Toetun ekraani ees paiknevale stiilsele valgele neljakandisele alusele ja ahmin endasse kõigi kategooriate eri töid. Komöödiažanri juurest on raske minema saada ja animeeritud arvutimängu juurde, mida kõik külastajad mängidagi saavad, on tekkinud järjekord.

„Siin on nii animatsioone, reklaame kui muusikavideoid. Paljud töödest on ka tellimustööd klientidelt,“ ütleb Eensalu. Promotööde juures jään videoid hindavalt vaatama – olen ajakirjandustudengina ka ise teatud võtmes audiovisuaalse kommunikatsiooni tudeng. Tööd on loomingulised ja kvaliteetsed. Mu lemmikuks kujuneb Männimäe lasteaia tutvustusvideo, mille tantsiva käbi animatsiooni vaatan võlutult juba kolmandat korda.

Päris tasuta reklaamitöid siiski ei tehta. „Tellimustööde teostajad saavad meediadisaini osakonnalt stipendiumit. Mingi osa töötasust jääb ka osakonda, seda investeerida – nii on see kasulik ka tulevastele tudengitele,“ ütleb Eensalu naeratades.

Galerii keldrikorrus on pühendatud juhendajate töödele. IV kursuse juhendaja, näituse kaheksanda kuraatori Jaanus Eensalu animatsioon tantsivast kriipsujukust hüpnotiseerib keldrisse sisenejad koheselt. Taamal paistvad neoonvärvides ruumid kutsuvad aga edasi uudistama. Juhendajate Eensalu, Raivo Kelomehe, Roland Seeri, Riho Västriku ja Sveta Bogomolova looming moodustab terviku ülakorruse tudengitöödega. Naerusuised näitusekülastajajad kommenteerivad töid ja kogu õhkkond on niivõrd positiivne, et teeb ka minu tuju heaks.

Peale tudengite on näitust, veiniklaas käes, nautimas palju selliseid inimesi, kelle puhul järeldan, et kool on juba mõni dekaad tagasi lõpetatud. Näituse ühe eesmärgina on kuraatorid sõnastanud oma tutvusringkonna kõrval ka laiemale avalikkusele ja oma eriala professionaalidele tööde tutvustamise. Selles osas võib avamist igal juhul õnnestunuks pidada. Ansambel Condradi esinemine paneb avaõhtule kena punkti. Näitus ise jääb avatuks kuni 8. märtsini ja on kõigile külastajatele tasuta.

Vaata galeriid!

Fotod: Joonas Sisask

+ posts

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Reportaaž: audiovisuaalne „DA7A“ kõrgema kunstikooli moodi

Published On: March 1, 2017By

Riia mägi on kolmapäeva, 22. veebruari õhtul rahvarohke. Hoolimata möllavast lumetormist voorib Nooruse galerii uksest silmini sallidesse mässitud inimesi. Vapramad saabuvad jalgratastel. Värvilised tuled vilguvad kutsuvalt ning esinevat bändi Sattiva on kuulda Ekraani juurde.

Käimas on audiovisuaalse näituse „DA7A“ avamine. Tartu kõrgema kunstikooli meediadisaini osakonna lõpukursuse tudengid on kokku kogunud viimase nelja aasta jooksul osakonnas valminud tööde paremiku. Eksponaatide seas on nii noorte enda kui ka juhendajate loomingut.

Eriti populaarsed olid animeeritud arvutimängud.

Seitsme harmoonia

„Eestis on ainult kaks kunstikõrgkooli. EKA (Eesti kunstiakadeemia – toim) keskendub rohkem graafilisele disainile – meie tahamegi näidata, mida Tartu kõrgemas kunstikoolis tehakse,“ kirjeldab Emma Eensalu, üks seitsmest kuraatorist. Näituse nimi „DA7A“ tulenebki kuraatorite arvust ja viitab sellele, et kokku on kogutud nelja aasta andmed ehk data.

Eensalu ja kursusekaaslased Mesike Männik, Mall Kullamaa, Karilin Tõnisoja, Siim Parisoo, Otto Suits ja Mihkel Loomus on igal aastal korraldatavale lõpukursuse näitusele lähenenud suuremalt kui kunagi varem. „Me oleme kõik väga erinevad isiksused, nii et selleks, et koostöö sujuks, jaotasime näituse seitsmeks alarühmaks. Me kõik panustasime, aga igaüks meist sai ühe alarühma osas end nii-öelda välja elada,“ selgitab Eensalu.

Arvutimängust tantsiva käbini

Näitusel käsitööõlu käes ringi liikudes läheb aeg justkui lennates. Saal on organiseeritud teema järgi väikesteks boksideks, kõigi keskmes asub Apple’i ekraan. Toetun ekraani ees paiknevale stiilsele valgele neljakandisele alusele ja ahmin endasse kõigi kategooriate eri töid. Komöödiažanri juurest on raske minema saada ja animeeritud arvutimängu juurde, mida kõik külastajad mängidagi saavad, on tekkinud järjekord.

„Siin on nii animatsioone, reklaame kui muusikavideoid. Paljud töödest on ka tellimustööd klientidelt,“ ütleb Eensalu. Promotööde juures jään videoid hindavalt vaatama – olen ajakirjandustudengina ka ise teatud võtmes audiovisuaalse kommunikatsiooni tudeng. Tööd on loomingulised ja kvaliteetsed. Mu lemmikuks kujuneb Männimäe lasteaia tutvustusvideo, mille tantsiva käbi animatsiooni vaatan võlutult juba kolmandat korda.

Päris tasuta reklaamitöid siiski ei tehta. „Tellimustööde teostajad saavad meediadisaini osakonnalt stipendiumit. Mingi osa töötasust jääb ka osakonda, seda investeerida – nii on see kasulik ka tulevastele tudengitele,“ ütleb Eensalu naeratades.

Galerii keldrikorrus on pühendatud juhendajate töödele. IV kursuse juhendaja, näituse kaheksanda kuraatori Jaanus Eensalu animatsioon tantsivast kriipsujukust hüpnotiseerib keldrisse sisenejad koheselt. Taamal paistvad neoonvärvides ruumid kutsuvad aga edasi uudistama. Juhendajate Eensalu, Raivo Kelomehe, Roland Seeri, Riho Västriku ja Sveta Bogomolova looming moodustab terviku ülakorruse tudengitöödega. Naerusuised näitusekülastajajad kommenteerivad töid ja kogu õhkkond on niivõrd positiivne, et teeb ka minu tuju heaks.

Peale tudengite on näitust, veiniklaas käes, nautimas palju selliseid inimesi, kelle puhul järeldan, et kool on juba mõni dekaad tagasi lõpetatud. Näituse ühe eesmärgina on kuraatorid sõnastanud oma tutvusringkonna kõrval ka laiemale avalikkusele ja oma eriala professionaalidele tööde tutvustamise. Selles osas võib avamist igal juhul õnnestunuks pidada. Ansambel Condradi esinemine paneb avaõhtule kena punkti. Näitus ise jääb avatuks kuni 8. märtsini ja on kõigile külastajatele tasuta.

Vaata galeriid!

Fotod: Joonas Sisask

+ posts
+ posts