Ringjoon: Iraani püüdlused Lähis-Ida troonile

Published On: April 22, 2018By

Jürikuu üheksandal päeval jõudis eetrisse põnev Ringjoon. Rahvusvaheliste Suhete Ringi vilistlane Siim Juht, liige Mihkel Märtens ning saatekülaline Imar Koutchoukali arutlesid Iraani teemadel.

Iraan, üks olulisemaid mängijaid Lähis-Idas, kes seisab vastamisi regiooni suurtega, et välja selgitada Lähis-Ida uus juhtiv jõud. Iraani konkurentideks on Saudi Araabia (kelle seljatagust valvab USA), Iisrael ja Türgi. Samuti ei maksa unustada Süüriat – malelaual on kõik kombinatsioonid võimalikud ning Iraan tegutseb usinalt, et oma uut poliitikat ellu viia. Üks eesmärke, mille poole Iraan kahtlemata sihib on šiitliku islami rolli tugevdamine regioonis. Kuidas jõuab Iraan selle eesmärgini? Üks samme, mida Iraan on selleks astunud on näiteks Hezbollah (šiitliku ühendus) toetamine. See võimaldaks Iraanil luua otsetee Liibanoni ja saavutada kontrolli strateegilise geograafilise ala üle Lähis-Idas.

Samuti püüavad Siim, Mihkel ja Imar kummutada läänelikku arusaama, justkui oleks Iraani näol tegemist homogeense riigiga. Riik on ääretult mitmekesine ja kirev nii usulisest kui ka poliitilisest aspektist. Saatekülalised seavad kahtluse alla ka usu senise rolli Lähis-Idas ning leiavad, et islamiidealism, mille poole on küünditud, ei pruugi olla tegelik eesmärk, mida tegelikult soovitakse realiseerida.

Millist kasu saavad aga araabiamaad Iisraeli-Palestiina konfliktist? Sellest ja kõigest täpsemalt juba saatest.

https://www.facebook.com/ringjooneke/videos/1304445859655543/

 

 

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Ringjoon: Iraani püüdlused Lähis-Ida troonile

Published On: April 22, 2018By

Jürikuu üheksandal päeval jõudis eetrisse põnev Ringjoon. Rahvusvaheliste Suhete Ringi vilistlane Siim Juht, liige Mihkel Märtens ning saatekülaline Imar Koutchoukali arutlesid Iraani teemadel.

Iraan, üks olulisemaid mängijaid Lähis-Idas, kes seisab vastamisi regiooni suurtega, et välja selgitada Lähis-Ida uus juhtiv jõud. Iraani konkurentideks on Saudi Araabia (kelle seljatagust valvab USA), Iisrael ja Türgi. Samuti ei maksa unustada Süüriat – malelaual on kõik kombinatsioonid võimalikud ning Iraan tegutseb usinalt, et oma uut poliitikat ellu viia. Üks eesmärke, mille poole Iraan kahtlemata sihib on šiitliku islami rolli tugevdamine regioonis. Kuidas jõuab Iraan selle eesmärgini? Üks samme, mida Iraan on selleks astunud on näiteks Hezbollah (šiitliku ühendus) toetamine. See võimaldaks Iraanil luua otsetee Liibanoni ja saavutada kontrolli strateegilise geograafilise ala üle Lähis-Idas.

Samuti püüavad Siim, Mihkel ja Imar kummutada läänelikku arusaama, justkui oleks Iraani näol tegemist homogeense riigiga. Riik on ääretult mitmekesine ja kirev nii usulisest kui ka poliitilisest aspektist. Saatekülalised seavad kahtluse alla ka usu senise rolli Lähis-Idas ning leiavad, et islamiidealism, mille poole on küünditud, ei pruugi olla tegelik eesmärk, mida tegelikult soovitakse realiseerida.

Millist kasu saavad aga araabiamaad Iisraeli-Palestiina konfliktist? Sellest ja kõigest täpsemalt juba saatest.

https://www.facebook.com/ringjooneke/videos/1304445859655543/