Ringjoon: Saudi Araabia uus ajastu ja salapärane Omaan

Published On: March 25, 2018By

Mihkel Märtens, Peeter Pals ja Laura Toomlaid analüüsivad Saudi Araabias toimuvaid muudatusi, mida dikteerib nooruke kroonprints Mohammed bin Salman. Reformimeelne kroonprints on tugevalt asunud võitlema riigis lokkava korruptsiooniga ning fundamentaalsete islamirühmitustega. Millist mõju on aga avaldanud tulevase kuninga reformikava Saudi Araabia ühiskonnale? Kas läänemeedias kajastatud progressiivsete sammude nagu naistele autojuhtimisõiguse andmine on kõigile ühiskonnagruppidele meeltmööda olnud? Kui optimistlikud on noored ise Saudi Araabia tuleviku osas?  Välispoliitiliselt uurime  Salmani ja Saudi Araabia kasvavat vastumeelsust tugevneva Iraani suhtes. Millistel tandritel võtavad need kaks üliriiki üksteise vahel mõõtu ja kas tõepoolest on Saudi Araabia nõus liitu astuma Iisraeliga, et seista kasvava Iraani mõju vastu Liibanonis. Puutumata ei jää ka muidugi Ameerika Ühendriikide ja Saudi Araabia kuum armuleek, mida toidab õitsev relvakaubandus kahe riigi vahel.

Saate teisepooles tutvume aga salapärase Omaaniga, mis Araabia polariseerunud poliitikamaastikul proovib neutraalse vahendaja rolli hoidjana vaenupoolte vahel rahu sobitada. Kuidas on Lähis-Ida Šveitsiks nimetatud Omaan suutnud hoida oma tasakaalukust ja sõprust kõikide riikidega ning kas mingi roll on ka nende eriskummalisele islami interpretatsioonil (ibadi islam), mis erineb peavoolulistest sunni ja šiiia islamivooludest? Pea viis aastakümmet on riiki juhtinud “valgustatud monarh” sultan Qaboos bin Said Al Said, kes riigipöörde käigus 1970. aastal võttis oma isalt võimu üle. Miks on kujunenud sultan Qaboos niivõrd armastatuks Omaanis ja mis saab edasi pärast sultani surma?

Saade oli eetris 26.märtsil.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Ringjoon: Saudi Araabia uus ajastu ja salapärane Omaan

Published On: March 25, 2018By

Mihkel Märtens, Peeter Pals ja Laura Toomlaid analüüsivad Saudi Araabias toimuvaid muudatusi, mida dikteerib nooruke kroonprints Mohammed bin Salman. Reformimeelne kroonprints on tugevalt asunud võitlema riigis lokkava korruptsiooniga ning fundamentaalsete islamirühmitustega. Millist mõju on aga avaldanud tulevase kuninga reformikava Saudi Araabia ühiskonnale? Kas läänemeedias kajastatud progressiivsete sammude nagu naistele autojuhtimisõiguse andmine on kõigile ühiskonnagruppidele meeltmööda olnud? Kui optimistlikud on noored ise Saudi Araabia tuleviku osas?  Välispoliitiliselt uurime  Salmani ja Saudi Araabia kasvavat vastumeelsust tugevneva Iraani suhtes. Millistel tandritel võtavad need kaks üliriiki üksteise vahel mõõtu ja kas tõepoolest on Saudi Araabia nõus liitu astuma Iisraeliga, et seista kasvava Iraani mõju vastu Liibanonis. Puutumata ei jää ka muidugi Ameerika Ühendriikide ja Saudi Araabia kuum armuleek, mida toidab õitsev relvakaubandus kahe riigi vahel.

Saate teisepooles tutvume aga salapärase Omaaniga, mis Araabia polariseerunud poliitikamaastikul proovib neutraalse vahendaja rolli hoidjana vaenupoolte vahel rahu sobitada. Kuidas on Lähis-Ida Šveitsiks nimetatud Omaan suutnud hoida oma tasakaalukust ja sõprust kõikide riikidega ning kas mingi roll on ka nende eriskummalisele islami interpretatsioonil (ibadi islam), mis erineb peavoolulistest sunni ja šiiia islamivooludest? Pea viis aastakümmet on riiki juhtinud “valgustatud monarh” sultan Qaboos bin Said Al Said, kes riigipöörde käigus 1970. aastal võttis oma isalt võimu üle. Miks on kujunenud sultan Qaboos niivõrd armastatuks Omaanis ja mis saab edasi pärast sultani surma?

Saade oli eetris 26.märtsil.