Jõulumuusika – rõõm või tüütus?

Published On: December 26, 2017By

Jõulud on paljude jaoks niisugune periood, mil sööme tohutul hulgal jõulutoitu, oleme inimeste vastu ehk veidi heatahtlikumad kui tavaliselt ja kuulame palju jõulumuusikat. Just muusika on see, mis võib meie käitumist palju, vahest liiga palju, mõjutada.

Foto: Pixabay

Mõnes välismeedia kanalis on väidetud, et liigne jõulumuusika kuulamine võib tervisele suisa kehvasti mõjuda. Briti psühholoog Linda Blair ütles, et jõulumuusikat kuulates on keeruline keskenduda millelegi muule. Blair lisas, et pidevalt laulu “Jõulutaat on poolel teel” kuulamine võib ajule suisa negatiivselt mõjuda, vahendas The Independent.

Inimeste tervis on kahtlemata oluline. Seega uurisin kolmelt teenindavas sektoris töötavalt inimeselt, kuidas jõulumuusika neid mõjutab ja võib see olla häiriv. Etteruttavalt võib öelda, et intervjueeritavad ei kurtnud ühtki jõulumuusikast tekkinud terviseprobleemi.  

Kohvikus teenindajana töötav Laura Köidam ütles, et teda jõulumuusika ei häiri. “Olen ise selline jõulude armastaja. Jõulumuusika annab endale ka sellise mõnusa tunde ning nii teenindan kliente ka parema meelega,” tõdes Köidam ja lisas, et neil on muusika voogedastusteenus Spotify kohapeal olemas, millega saavad nad valida meelepärast muusikat.  

Laura Põldma töötab kaubanduskeskuses. Temagi väitis, et teda jõulumuusika tööpostil olles ei häiri. Muusikavalik on veidi ebatavaline, sest lastakse nii-öelda klassikalisemat muusikat, millele lisaks mängib ka siseraadio. “Meil on kindel playlist, aga jõuluaeg pole nii pikk periood, et sellega jõuaks ära harjuda, see ei ole häiriv,” sõnas ta. “Näiteks teistes kaubanduskeskuses lastakse laule, mis käivad peaaegu igal pool, aga minu töökohas seda ei tehta,” võrdles Põldma enda töökoha muusikavalikut teiste ostukeskuste omadega “Palju sõltub sellest, kas on huvitav või teiste kohtadega samasugune,” lõpetas Põldma mõtte.  

Laura Põldma meenutas ka oma varasemat töökohta, mis oli ühes sporditarvete kaupluses. Toona tüütasid poplaulud teda ära: “Sellised stambid, ühed ja samad poplaulud, mida lastakse ka raadiost, võivad häirima hakata küll.”

Samuti kohvikus töötav Signe Grün ütles, et jõulumuusika  teda ei häiri. “Meie saame ise valida, millist muusikat me tahame. Kui ära tüütab, siis paneme midagi muud. Praegu on meil Bossa Nova jõulu list, mis on selline, mis haihtub taustale ja üldiselt ei pane seda tähele.”

Uurisin, kui pikk see üks playlist on. Signe Grün mainis, et esitusloend  kestab umbes tunnikese ja ükssama playlist on vähemalt terve päeva. Teda aga ei häiri, kui näiteks laul “Last Christmas” kõlab päeva jooksul juba kaheksandat korda: “Kuna  see on taustaks, ei pane seda tähelegi,” rääkis Grün.   

Pärisin Signe Grünilt, et kas tal on olnud ka negatiivseid kogemusi seoses taustamuusikaga. “Ma olen töötanud ka Selveris. Seal oli kindel muusikavalik, mida väga mõjutada  saa,” ütles ta ja nentis, et tihtilugu on seal pikalt, näiteks terve suvi otsa, üks ja sama playlist. Grün selgitas, et häiriv muusika võib mingiks hetkeks hakata tööle keskendumist segama.

Nagu näha, mängib olulist rolli just muusikavalik. Samas pole jõulude ajal ainult muusika kaubanduskeskustes kõige olulisem komponent. Jõulumuusika ja ka jõululõhna mõjust tarbimisele on tehtud isegi tõsiseltvõetav teadustöö, mis avaldati teadusajakirjas Journal of Business Research. Jõululõhna ja jõulumuusika koosmõju on kaupmeestele kasulik, sest tarbija hinnangud jõululõhna ja muusika keskel on kauba suhtes palju soosivamad, selgus Eric R. Spangenberga, Bianca Grohmannbi ja David E. Sprottci uuringust.

Seega jätan Sinu, lugupeetud lugeja, mõtiskellu mõtet, kas kasu teenimine on jõulude ajal kõige tähtsam.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

Jõulumuusika – rõõm või tüütus?

Published On: December 26, 2017By

Jõulud on paljude jaoks niisugune periood, mil sööme tohutul hulgal jõulutoitu, oleme inimeste vastu ehk veidi heatahtlikumad kui tavaliselt ja kuulame palju jõulumuusikat. Just muusika on see, mis võib meie käitumist palju, vahest liiga palju, mõjutada.

Foto: Pixabay

Mõnes välismeedia kanalis on väidetud, et liigne jõulumuusika kuulamine võib tervisele suisa kehvasti mõjuda. Briti psühholoog Linda Blair ütles, et jõulumuusikat kuulates on keeruline keskenduda millelegi muule. Blair lisas, et pidevalt laulu “Jõulutaat on poolel teel” kuulamine võib ajule suisa negatiivselt mõjuda, vahendas The Independent.

Inimeste tervis on kahtlemata oluline. Seega uurisin kolmelt teenindavas sektoris töötavalt inimeselt, kuidas jõulumuusika neid mõjutab ja võib see olla häiriv. Etteruttavalt võib öelda, et intervjueeritavad ei kurtnud ühtki jõulumuusikast tekkinud terviseprobleemi.  

Kohvikus teenindajana töötav Laura Köidam ütles, et teda jõulumuusika ei häiri. “Olen ise selline jõulude armastaja. Jõulumuusika annab endale ka sellise mõnusa tunde ning nii teenindan kliente ka parema meelega,” tõdes Köidam ja lisas, et neil on muusika voogedastusteenus Spotify kohapeal olemas, millega saavad nad valida meelepärast muusikat.  

Laura Põldma töötab kaubanduskeskuses. Temagi väitis, et teda jõulumuusika tööpostil olles ei häiri. Muusikavalik on veidi ebatavaline, sest lastakse nii-öelda klassikalisemat muusikat, millele lisaks mängib ka siseraadio. “Meil on kindel playlist, aga jõuluaeg pole nii pikk periood, et sellega jõuaks ära harjuda, see ei ole häiriv,” sõnas ta. “Näiteks teistes kaubanduskeskuses lastakse laule, mis käivad peaaegu igal pool, aga minu töökohas seda ei tehta,” võrdles Põldma enda töökoha muusikavalikut teiste ostukeskuste omadega “Palju sõltub sellest, kas on huvitav või teiste kohtadega samasugune,” lõpetas Põldma mõtte.  

Laura Põldma meenutas ka oma varasemat töökohta, mis oli ühes sporditarvete kaupluses. Toona tüütasid poplaulud teda ära: “Sellised stambid, ühed ja samad poplaulud, mida lastakse ka raadiost, võivad häirima hakata küll.”

Samuti kohvikus töötav Signe Grün ütles, et jõulumuusika  teda ei häiri. “Meie saame ise valida, millist muusikat me tahame. Kui ära tüütab, siis paneme midagi muud. Praegu on meil Bossa Nova jõulu list, mis on selline, mis haihtub taustale ja üldiselt ei pane seda tähele.”

Uurisin, kui pikk see üks playlist on. Signe Grün mainis, et esitusloend  kestab umbes tunnikese ja ükssama playlist on vähemalt terve päeva. Teda aga ei häiri, kui näiteks laul “Last Christmas” kõlab päeva jooksul juba kaheksandat korda: “Kuna  see on taustaks, ei pane seda tähelegi,” rääkis Grün.   

Pärisin Signe Grünilt, et kas tal on olnud ka negatiivseid kogemusi seoses taustamuusikaga. “Ma olen töötanud ka Selveris. Seal oli kindel muusikavalik, mida väga mõjutada  saa,” ütles ta ja nentis, et tihtilugu on seal pikalt, näiteks terve suvi otsa, üks ja sama playlist. Grün selgitas, et häiriv muusika võib mingiks hetkeks hakata tööle keskendumist segama.

Nagu näha, mängib olulist rolli just muusikavalik. Samas pole jõulude ajal ainult muusika kaubanduskeskustes kõige olulisem komponent. Jõulumuusika ja ka jõululõhna mõjust tarbimisele on tehtud isegi tõsiseltvõetav teadustöö, mis avaldati teadusajakirjas Journal of Business Research. Jõululõhna ja jõulumuusika koosmõju on kaupmeestele kasulik, sest tarbija hinnangud jõululõhna ja muusika keskel on kauba suhtes palju soosivamad, selgus Eric R. Spangenberga, Bianca Grohmannbi ja David E. Sprottci uuringust.

Seega jätan Sinu, lugupeetud lugeja, mõtiskellu mõtet, kas kasu teenimine on jõulude ajal kõige tähtsam.