ARVUSTUS: “Operatsioon Antropoid” lasi mind maha

Published On: November 29, 2016By

anthropoid-3

“Operatsioon Antropoid” sõi mind endasse, näris läbi ja sülitas rabedana välja. Saalist lahkudes olin minuteid vait ja üritasin nähtut hoomata. Viimati kogesin midagi sarnast “Interstellari” lõpus. Kummalgil ööl ei saanud normaalselt magada. Ainult üksikud mängufilmid suudavad tekitada sellise emotsiooni.

Filmi tegevus toimub Teise maailmasõja keskel Prahas, kuhu maanduvad langevarjudega kaks Poola eriväelast, keda kehastavad Jamie Dornan ja “Peaky Blinders’ist” tuttav Cillian Murphy. Nii sarjas kehastatud Thomas Shelby kui ka filmis kehastatud Josef Gabcík on peaaegu identsed karakterid, mis jätab mulje, nagu oleks tegemist “Peaky Blinders’i” jätkuga. Kuna tegemist on ülimalt kvaliteetse ja põneva sarjaga, siis pole see üldse paha tunne. Langevarjurite missioon okupeeritud Tšehhoslovakkias on korraldada atentaat Reinhard Heydrich’ile, kes on natsihierarhias kõrguselt kolmas mees Hitleri ja Himmleri järel. Film põhineb tõestisündinud lool.

Kaadrid on maitsekad. Muusikat on oskuslikult kasutatud, vaikust lausa meisterlikult. Tegelaste moraalsed dilemmad pakuvad mõtteainet. Kulminatsioonid krutivad pinget. Sõda nõuab süütuid ohvreid. IMDb 7.2 hinnang on ülekohtuselt madal. Praeguse ajastu “Saving Private Ryan”. Film, mille kõrval kahvatub “Operatsioon Valküür”  Tom Cruise’iga.

Esimene film, kus tegelastele kaasaelamine hõlmas endas seda, et nad saaksid surma ega langeks natside võika piinamise ohvriks. Kui mõni sümpaatne karakter näris tsüaniidikapsli katki või lasi enda ajud seinale laiali, siis võis seda isegi õnnelikuks lõpuks pidada. Filmis kujutatud toores vägivald andis sellele sügavust juurde ja muutis selle reaalsemaks. Mitte midagi ei ole sugarcoat‘itud.

anthropoid

Kaader filmist.

Võõrvägede julmus on eestlastele õrn ja emotsionaalselt lähedane teema. Reformierakond on julgeolekuohust nii kaua rääkinud, et hakka kasvõi juba kartma uut okupatsioonilainet. See film kinnistab seda hirmu.

Filmi näidati PÖFFi raames, kuid õnneks Forum Cinemas ja Apollo kinod hakkavad “Operatsioon Antropoidi” näitama alates teisest detsembrist. Siinkohal kasutan ära võimalust pöörduda lugupeetud PÖFFi korraldustiimi ja Saku turundusmeeskonna poole – kui festival saab läbi, siis palun, jumala eest, ärge lõpetage Humulus Lupuse eripruuli tootmist. Üks parimaid õllesid, mis kodumaistest tehastest kunagi välja veerenud on. Aitäh, see oli mu palve. Mu soovitus on minna kinno seda vaatama.

Leave A Comment

Sarnased artiklid

ARVUSTUS: “Operatsioon Antropoid” lasi mind maha

Published On: November 29, 2016By

anthropoid-3

“Operatsioon Antropoid” sõi mind endasse, näris läbi ja sülitas rabedana välja. Saalist lahkudes olin minuteid vait ja üritasin nähtut hoomata. Viimati kogesin midagi sarnast “Interstellari” lõpus. Kummalgil ööl ei saanud normaalselt magada. Ainult üksikud mängufilmid suudavad tekitada sellise emotsiooni.

Filmi tegevus toimub Teise maailmasõja keskel Prahas, kuhu maanduvad langevarjudega kaks Poola eriväelast, keda kehastavad Jamie Dornan ja “Peaky Blinders’ist” tuttav Cillian Murphy. Nii sarjas kehastatud Thomas Shelby kui ka filmis kehastatud Josef Gabcík on peaaegu identsed karakterid, mis jätab mulje, nagu oleks tegemist “Peaky Blinders’i” jätkuga. Kuna tegemist on ülimalt kvaliteetse ja põneva sarjaga, siis pole see üldse paha tunne. Langevarjurite missioon okupeeritud Tšehhoslovakkias on korraldada atentaat Reinhard Heydrich’ile, kes on natsihierarhias kõrguselt kolmas mees Hitleri ja Himmleri järel. Film põhineb tõestisündinud lool.

Kaadrid on maitsekad. Muusikat on oskuslikult kasutatud, vaikust lausa meisterlikult. Tegelaste moraalsed dilemmad pakuvad mõtteainet. Kulminatsioonid krutivad pinget. Sõda nõuab süütuid ohvreid. IMDb 7.2 hinnang on ülekohtuselt madal. Praeguse ajastu “Saving Private Ryan”. Film, mille kõrval kahvatub “Operatsioon Valküür”  Tom Cruise’iga.

Esimene film, kus tegelastele kaasaelamine hõlmas endas seda, et nad saaksid surma ega langeks natside võika piinamise ohvriks. Kui mõni sümpaatne karakter näris tsüaniidikapsli katki või lasi enda ajud seinale laiali, siis võis seda isegi õnnelikuks lõpuks pidada. Filmis kujutatud toores vägivald andis sellele sügavust juurde ja muutis selle reaalsemaks. Mitte midagi ei ole sugarcoat‘itud.

anthropoid

Kaader filmist.

Võõrvägede julmus on eestlastele õrn ja emotsionaalselt lähedane teema. Reformierakond on julgeolekuohust nii kaua rääkinud, et hakka kasvõi juba kartma uut okupatsioonilainet. See film kinnistab seda hirmu.

Filmi näidati PÖFFi raames, kuid õnneks Forum Cinemas ja Apollo kinod hakkavad “Operatsioon Antropoidi” näitama alates teisest detsembrist. Siinkohal kasutan ära võimalust pöörduda lugupeetud PÖFFi korraldustiimi ja Saku turundusmeeskonna poole – kui festival saab läbi, siis palun, jumala eest, ärge lõpetage Humulus Lupuse eripruuli tootmist. Üks parimaid õllesid, mis kodumaistest tehastest kunagi välja veerenud on. Aitäh, see oli mu palve. Mu soovitus on minna kinno seda vaatama.